Zwalczanie chwastów zimujących w zbożach jesienią Chwasty rozwijają się w zbożach bardzo szybko, tym bardziej w tak wilgotną pogodę.Przy braku niszczenia chwastów zimujących w łanach zbóż jesienią, nasilą się one w okresie wiosny. Zdążą się w tym czasie szybko ukorzenić, szybciej niż roślina uprawna, co sprawi, że trudniej będzie się ich pozbyć. Będą stanowiły większą konkurencję o wodę i składniki pokarmowe ze zbożami. Dodatkowo wiosną nie zawsze pogoda sprzyja wjechaniu w pole i wykonaniu zabiegów. Przemawia to za wykonaniem oprysków jesienią. Zastosować można wybrane herbicydy w zbożach ozimych stosowane w fazie od trzeciego liścia do końca wegetacji jesiennej:- Legato Pro…
18 października 2013

Chroniona nazwa pochodzenia - produkty

Przygotowane przez
CHRONIONA NAZWA POCHODZENIA - PRODUKTY Bryndza podhalańskaregion: małopolskieZnak ChNPBryndza podhalańska to miękki ser podpuszczkowy. Mleko z którego powstaje bryndza pochodzi od owiec rasy Polska Owca Górska. Czasem, choć rzadko dodaje się mleko krowie. Wówczas musi ono pochodzić od krów rasy Polska Krowa Czerwona. Zawartość mleka krowiego nie może jednak przekroczyć 40 %. Bryndzę wytwarza się tylko od maja do września. Każdy z 10 etapów produkcji jest ściśle określony i niezmienny od lat. W ostatnim poddany leżakowaniu i fermentacji ser kruszy się i ubija z solą. Dzięki temu bryndza ma równocześnie słony, lekko kwaskowaty i pikantny smak. Ser nie ma ściśle…
Europejski system oznaczeń część 1-Chroniona nazwa pochodzenia. W bardzo wielu państwach, zwłaszcza tych wysokorozwiniętych, od kilku dekad widoczne jest zainteresowanie żywnością o tradycyjnych metodach produkcji i znanym pochodzeniu. Potrzeba konsumentów znalazła odzwierciedlenie w europejskiej Wspólnej Polityce Rolnej, którą śmiało można określić mianem polityki jakości. Całe europejskie prawodawstwo zmierza w kierunku promowania żywności wysokiej jakości. W 1992 roku Unia Europejska przyjęła serię rozporządzeń, które otaczają szczególną ochroną producentów, często drobnych, wytwarzających właśnie taką żywność, której szczególne cechy związane są ze środowiskiem, w którym powstaje i z tradycją. W celu wyróżnienia tych wyjątkowych produktów stworzono europejski system oznaczeń. Jego głównym zadaniem jest,…
Pierwsza elektrownia wiatrowa w gminie Żerków. W ostatnich latach w naszym kraju wzrosło zainteresowanie inwestowaniem wOZE(odnawialne źródła energii) . Jest wiele źródeł energii odnawialnej :energiasłońca , wiatru, geotermalna, wodna , z biomasy i biogazu . Jednak możemyzaobserwować że najprężniej w naszym kraju nastąpił rozwój energetyki wiatrowej.Budową i eksploatacją farm wiatrowych o dużej mocy zajmują się wyspecjalizowanefirmy. Rozwój małych elektrowni wiatrowych pracujących na własne potrzebyindywidualnych odbiorców energii jest w fazie początkowej. Małe elektrowniewiatrowe to jednostki o mocach do 100 kW. Znajdują one zastosowanie w zakresiezasilania w energię elektryczną gospodarstw . Przeznaczone są one do zasilania :domów, szklarni , suszarni i innych…
17 października 2013

Wychów trzody na wybiegu

Przygotowane przez
Wychów trzody na wybiegu.                                        W artykule tym chcę się podzielić uwagami odnośnie doświadczenia które osobiście przeprowadziłem na temat wolnowybiegowego wychowu prosiąt. System ten z powodzeniem stosowany jest w wielu krajach UE i USA. U nas niestety jest mało popularny, a szkoda gdyż kryje w sobie wiele korzyści zarówno dla rolnika jak i dla samych zwierząt. Doświadczenie prowadziłem przez dwa lata z dwunastoma maciorami. Były one umieszczone w trzech budkach wykonanych z tworzywa sztucznego, tzw. igloo. Ich barwa była biała, aby odbijała promienie słoneczne. W środku nie było kojcy porodowych, a tylko ściółka /bez podłogi/. Budki były otoczone elektrycznym pastuchem.…
17 października 2013

TRADYCYJNY OGRÓD WIEJSKI

Przygotowane przez
TRADYCYJNY OGRÓD WIEJSKI Ogród w stylu wiejskim z roku na rok zyskuje nowych zwolenników. Na jego terenie można znaleźć liczne wielobarwne kwiaty, zioła, sady oraz warzywniki, nawiązujące swoją kompozycją do tradycyjnych wiejskich gospodarstw. Motywem wiodącym, ogrodu wykonanego w wiejskim stylu jest naturalność, można zatem umieszczać w nim rodzime rośliny, a także drzewka owocowe.Elementy wystroju wiejskiego ogrodu W ogrodzie wiejskim można umieszczać wszelkie elementy małej architektury oraz elementy wystroju, stworzone z naturalnych surowców. Drewniane altany, płotki oraz meble ogrodowe można poddać procesowi patynowania, co nadaje im klasycznego i wyszukanego wyglądu. Dobrym pomysłem jest również umieszczenie w ogrodzie elementów wykonanych z polakierowanej…
07 września 2013

JESIENNY WYPAS BYDLA

Przygotowane przez
Jesienny wypas bydła oraz przygotowanie pastwiska do wiosennego wypasu. Na początku roku pisałem o wiosennym wypasie bydła. Teraz kilka zdań poświęcę jesiennemu wypasowi bydła oraz przygotowaniu pastwiska do wiosennego wypasu.Prawdziwy wolny, jesienny wypas bydła ma miejsce tylko w Krempachach i Nowej Białej. Co roku po zebraniu plonów z pól mieszkańcy obydwu miejscowości organizują wspólne wypasy. Takich stad jest 5, po ok. 100-120 sztuk bydła. Wychodzą ok. 8 rano, wracają ok.17. Wrażenie robi widok, gdy zwierzęta same odłączają się od stada i bezbłędnie trafiają do swych obór. Wypas trwa do pierwszych śniegów.Wczesna jesień jest najodpowiedniejszym okresem przygotowania łąk i pastwisk do…
Ostatnio zmieniany 07 września 2013
03 września 2013

DNI POMIDORA W KOTLINIE

Przygotowane przez
DNI POMIDORA W KOTLINIE Stało się już tradycją, że w Kotlinie co roku w okresie jesiennym organizowane są Dni Pomidora. Impreza ma na celu rozpropagowywanie uprawy pomidora i jego przetwórstwa. Duży nacisk położony był na wskazanie tradycji uprawy tego warzywa w gminie Kotlin. Podkreślano, że uprawa a w dalszej kolejności przetwórstwo przynosi dla społeczności lokalnej konkretne źródło dochodu jak i przysparza miejsc pracy a co za tym idzie także podatków. Marka zakładu przetwórstwa w Kotlinie jest ogólnie znana a produkty są chętnie kupowane na terenie całego kraju. Organizatorzy postarali się by główną postacią odbywających się dni był pomidor. Panie z…
03 lipca 2013

DNI RZEPAKU

Przygotowane przez
D N I  R Z E P A K U W dniu 18.06.2013 r. w Porębie gmina Jaraczewo w gospodarstwie Państwa Łuczak miały miejsce Dni Rzepaku. Przybyli przedstawiciele wielu renomowanych firm produkujących środki do produkcji rolnej oraz goście z terenu całej Wielkopolski. W tym wzorowo prowadzonym liczącym 100 ha gospodarstwie można było obejrzeć dorodne pszenice, rzepaki, kukurydze i inne rośliny. Szacowane plony np .pszenicy ozimej to około 100 dt/ha. Nie są to prognozy z małych poletek doświadczalnych, a z pól liczących po kilkanaście ha. Ale aby osiągać takie plony pan Grzegorz korzysta z najnowocześniejszych metod upraw, stosuje odpowiednie środki ochrony…
Ostatnio zmieniany 03 lipca 2013