gnieźnieński - WODR Poznań
Niezwykłe spotkanie miało miejsce 14 grudnia bieżącego roku w sali Gminnego Ośrodka Kultury w Niechanowie. Młodzi rolnicy z terenu powiatu gnieźnieńskiego  wzięli udział w finale konkursu „100 LAT NIEODLEGŁEJ – PAMIĘTAMY…”. W trakcie konkursu jego uczestnicy rozwiązali test zawierający pytania wielokrotnego wyboru, dotyczące Powstania Wielkopolskiego. Po wyrównanej rywalizacji klasyfikacja przedstawia się następująco: I miejsce - Krzysztof Lazarek, II miejsce - Krzysztof Walczak, III miejsce - Maciej Kapela. Wyróżnienia otrzymali: Michał Łagocki, Marcin Skweres, Krzysztof Sztuba. Zwycięzcom i wyróżnionym nagrody rzeczowe ufundowane przez Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Poznaniu wręczyli organizatorzy konkursu: Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Gnieźnie Zbigniew Bręklewicz oraz Zastępca Dyrektora Oddziału Regionalnego KRUS w Poznaniu Łukasz Grabowski.
Ostatnio zmieniany 31 grudnia 2018
W powiecie gnieźnieńskim widoczne jest duże zainteresowanie rejestracją Kół Gospodyń Wiejskich do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich pod nadzorem Prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa we współpracy z Pełnomocnikiem Rządu do spraw Małych i Średnich Przedsiębiorstw. Agencja szacuje że zostanie zarejestrowanych około 35 kół w powiecie gnieźnieńskim, znacząca liczba tych kół pochodzi z gm. Trzemeszno. Zainteresowanie jest duże, co wynika z uproszczonej procedury, mającej na celu zachęcenie pań do działania w kołach oraz nadaniu im odpowiedniej formy prawnej. Stosunkowo krótki czas realizacji, bo do końca roku 2018 r., zbiegł się z okresem przygotowań do świąt Bożego Narodzenia z tego powodu część prac domowych zeszło na drugi plan, a zastąpiły je przygotowywanie dokumentów potrzebnych do…
Miesiąc grudzień, kojarzy nam się z długimi wieczorami, a co za tym idzie wspólnie spędzonym czasem. Obfituje on w liczne spotkania rodzinne i nie tylko. Panie z gminy Trzemeszno z powiatu gnieźnieńskiego uczestniczyły w projekcie pt. „Carving – cuda z owoców i warzyw” zorganizowane przez fundację „Nasza wieś”. Nauczycielem-instruktorem zajęć była pani Elżbieta Zawada, która wprowadziła panie w tajniki tematu i przybliżyła w praktyce. Carving to tworzenie rzeźby z owoców bądź warzyw. Wymaga sprawności fizycznej, cierpliwości od osoby zajmującej się to dziedziną kulinarną. Wykorzystywanie tej umiejętności spotykamy coraz częściej na pięknie zdobionych paterach z owocami, a także przy strojeniu, dekorowaniu i ubieraniu potraw mięsnych warzywami. Sztuka ta jest tak dalece posunięta, a nadanie formy ogranicza…
Ostatnio zmieniany 20 grudnia 2018
Nie mamy wpływu na to gdzie przyszliśmy na świat – w której części kraju czy świata, kim są nasi rodzice i jak dobrze mogą nas wyposażyć na starcie w dorosłe życie. Od pewnego momentu jednak zaczynamy sami o sobie decydować i to tylko od nas zależy jak ułoży nam się życie. Alternatyw jest tyle co ludzi na ziemi. Zastanówmy się jednak, co można ewentualnie zrobić z jedną z możliwych opcji, kiedy mieszka się w Polsce na terenach wiejskich. Ciągle jeszcze wieś to dla jednych koniec, a dla innych początek świata. To szeroko rozumiane rolnictwo z całą dostępną mechanizacją, nawozami, środkami ochrony roślin na wielohektarowych powierzchniach. To również ogromne fermy…
Ostatnio zmieniany 17 grudnia 2018
Informacje do artykułu uzyskano na podstawie wywiadu z producentem (plantatorem), Panem Romanem Przybylskim prowadzącym gospodarstwo rolne w miejscowości Małachowo Wierzbiczany, gmina Witkowo, powiat gnieźnieński. Pan Roman Przybylski prowadzi działalność rolniczą na powierzchni 26,3 ha użytków rolnych. w płodozmianie występują: zboża jare i ozime, rzepak ozimy, buraki cukrowe i trawy nasienne (kostrzewa łąkowa), która będzie bohaterem artykułu. Produkcją traw nasiennych rolnik zajmuje się od 20 lat. Ostatnie lata to właśnie kostrzewa łąkowa, odmiana Pasja. Jest to odmiana pastewna średniowczesna, wymaga gleby żyznej, nie zwięzłej i lekko wilgotne. Nie toleruje suszy. Wymagane pH to 5,5 - 6,5-takie jest w danym gospodarstwie. Ponadto wymagana jest izolacja przestrzenna od 100 do 200 metrów w zależności od…
Ostatnio zmieniany 17 grudnia 2018
17 grudnia 2018

Znaczenie gospodarcze marchwi

Napisane przez
Marchew zwyczajna to jedno z popularniejszych warzyw, w większej ilości w powiecie uprawiają ją nieliczne gospodarstwa warzywnicze. Zdominowała jednak uprawę w naszych przydomowych ogródkach. Na terenie powiatu gnieźnieńskiego w gminie Kłecko grupa producentów warzyw uprawia właśnie marchew w systemie redlinowym. Jest smaczna, pożywna i zdrowa. Posiada pigmentujące związki zwane karotenoidami, do których należy beta-karoten, który odpowiedzialny jest za kolor marchwi. Marchew zawiera prowitaminę A, która bardzo korzystnie wpływa na nasz wzrok. Zawarte w marchwi pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziałają miażdżycy, wspomagają leczenie choroby wieńcowej. Marchew poprawia perystaltykę jelit, co jest ważne dla osób w podeszłym wieku cierpiących na zaparcia. Sok z marchwi przedłuża efekt opalania. Marchew jest rośliną…
Ostatnio zmieniany 18 grudnia 2018
Temat przewodni: Integrowana ochrona roślin – metody ograniczenia sprawców chorób Lokalna Grupa Dyskusyjna gminy Łubowo spotykała się przy okazji szkoleń i pokazów realizowanych zgodnie z planem działalności doradczej. Miejsce spotkań to gospodarstwo demonstracyjne Państwa Kujawskich w Głębokim lub sala sesyjna UG Łubowo. Nasze spotkania odbywały się przynajmniej raz na kwartał: 28.03., 31.07., 11.09., 27.11.2018 roku, łącznie w spotkaniach uczestniczyło ok. 60 rolników. Zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin metody chemiczne powinny być stosowane wtedy, gdy pozostałe metody zawodzą wiemy jednak, że właściwa ochrona roślin przed patogenami powinna zawierać wszystkie metody czyli agrotechniczną, biologiczną i chemiczną. Mają one być racjonalnie łączone, mają się one uzupełniać, a nie wykluczać. Głównym celem…
Ostatnio zmieniany 18 grudnia 2018
Demonstracja polowa została przeprowadzona w gościnnym gospodarstwie demonstracyjnym Pana Marcina Kujawskiego w Głębokim koło Kiszkowa. Celem demonstracji technologicznej było stosowanie i wdrażanie zasad integrowanej ochrony roślin. Gospodarstwo Państwa Kujawskich było wielokrotnie przedstawiane przy okazji organizowanych dni pola, przeprowadzanych demonstracji czy pokazów. Właściciel gospodarstwa bardzo chętnie współpracuje z doradcami WODR, posiada bogatą wiedzę, bazę sprzętową a gospodarstwo nastawione jest na produkcję towarową roślinną. Karty demonstracyjne założone były na dwóch polach: kukurydzy o pow. 60 ha (całkowita powierzchnia uprawy tej rośliny w gospodarstwie to 220 ha) oraz żyta ozimego – 20 ha. Łączna powierzchnia gruntów w gospodarstwie to ok. 570 ha upraw. Kukurydza odmiany ES ABAKUS nawożona była solą potasową – 150 kg/ha, RSM 32%N-250 l/ha, fosforanem…
Ostatnio zmieniany 14 grudnia 2018
Wzdłuż dróg Polski widoczne są, wielkie okazałe drzewa kasztanowca, nazwane często alejami kasztanowymi, w wielu przypadkach są pomnikami przyrody. Także w Wielkopolsce takich miejsc nie brakuje. Każdy myśląc o kasztanach potrafi przybliżyć miejsce, gdzie je widział. Na terenie powiatu gnieźnieńskiego również nie brakuje miejsc, gdzie występują kasztanowce. W jednej z już nieistniejących małych wiejskich szkół na terenie powiatu dzieci co roku zbierały jesienią kasztany, mając przy tym mnóstwo zabawy, żeby kasztany wysuszyć a następnie za zgromadzony towar zakupić zabawki do swojej szkoły. Pochodzenie kasztanowców to południowo-zachodnia Azja i Bałkany, w Europie spotykane jako drzewo ozdobne od XVI w, które z czasem zadomowiły się na dobre. Do Polski przywędrowały z Austrii pod…
Ostatnio zmieniany 14 grudnia 2018