Dnia 25.11.2014r. w PCR Czarnków odbyło się szkolenie z tematu: „Działania przyjazne środowisku naturalnemu”, którego wykładowcą była Pani Magdalena Świątkowska z działu Ekologii i Ochrony Środowiska z WODR Poznań. Projekt PROW 20014-2020 – pakiet rozporządzeń związanych z reformą Wspólnej Polityki Rolnej. Zagadnienia poruszane z tego tematu to: zazielenienie(greening), praktyki równoważne, dywersyfikacja upraw, praktyki związane z gospodarowaniem na TUZ, międzyplony i pokrywa zielona, elementy krajobrazu, współczynniki ważenia i konwersji dla EFA, zwolnienia z zazielenienia, sankcje za nieprzestrzeganie wymagań zazielenienia, program rolnośrodowiskowy, płatność dla młodych rolników, płatność dla małych gospodarstw, płatności związane z produkcją. Przedstawiony materiał wzbudził duże zainteresowanie wśród przybyłych rolników. …
Monitoring w załączniku
Pobierz załącznik:
- Powiat___monitoring_cen_1.xls (2513 Pobrań)
17 listopada 2014
Cykl artykułów promujących polskie owoce i warzywa
Przygotowane przez Magdalena Walkowiak
Racuchy z kapusty Składniki: 1 mała główka kapusty, 2 jajka, 2 łyżki śmietany 18 %, 4 łyżki mąki pszennej, przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do bigosu, Vegeta, 100 g sera żółtego, olej do smażenia. Przygotowanie: Kapustę drobno siekamy, ser żółty ścieramy na tarce. Śmietanę miksujemy z jajkami i dodajemy przyprawy. Do ciasta przekładamy posiekaną kapustę i starty ser żółty dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy porcję masy formując nie duże placuszki. Smażymy na złoty kolo z obu stron. Podajemy z sosem grzybowym lub zajadamy same. Zapiekanka z kapustą Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1…
07 listopada 2014
Cykl artykułów promujących polskie owoce i warzywa
Przygotowane przez Magdalena Walkowiak
Zdjęcie: zdrowie.gazeta.pl GALARETKA Z JABŁEK Sposób przyrządzenia Bierzemy jabłka - tyle ile chcemy na galaretkę przeznaczyć - najlepiej jeszcze niedojrzałe. Całe umyte jabłka - ze skórką, gniazdami nasiennymi - kroimy na małe kawałki. Wszystko wrzucamy do garnka, wlewając wodę do 1/4 wysokości jabłkowego wsadu. Gotujemy tak długo, aż jabłka się rozgotują. Następnie przekładamy całą zawartość garnka do płóciennego woreczka i pozostawiamy (najlepiej na noc) nad miską, żeby cały sok spłynął do naczynia. Następnie odmierzamy ilość soku i dodajemy dokładnie tyle samo cukru (np. 1 szkl. soku/1szkl. cukru). Gotujemy sok z cukrem ok. 2 godzin (według uznania można w trakcie gotowania…
31 października 2014
Cykl artykułów promujących polskie owoce i warzywa
Przygotowane przez Magdalena Walkowiak
Tradycyjna szarlotka domowa Składniki: 3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 250 g zimnego masła, 4 jajka. Jabłka: 2 kg jabłek, około 12 łyżeczek cukru, 1 cukier waniliowy, 5-10 dag rodzynek, 1 łyżeczka cynamonu. Przygotowanie: Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym, lekko podsmażyć tak aby się rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać ¾ szklanki cukru, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 jajko. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, zawinąć w…
Monitoring w załączniku
Pobierz załącznik:
- Powiat___monitoring_kada_roda_1.xls (2600 Pobrań)
24 października 2014
Cykl artykułów promujących polskie owoce i warzywa
Przygotowane przez Magdalena Walkowiak
W ROLI GŁÓWNEJ DYNIA Makaron z dynią Składniki: 30 dag makaronu spaghetti, 30 dag startej dyni, 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej, 5 łyżek śmietany 30%, sól i pieprz do smaku, szczypta imbiru, szczypiorek do posypania. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Dynię obieramy i ścieramy na tarce. Szynkę kroimy w paseczki i smażymy na maśle klarowanym lub oleju, po usmażeniu zdejmujemy z patelni na talerz. Na patelnię wrzucamy dynię, doprawiamy, wlewamy śmietanę i dusimy. Do dyni dodajemy makaron z odrobiną wody i chwilę podgrzewamy. Nakładamy na talerz posypujemy szynką i szczypiorkiem. Kotleciki z kaszy i dyni Składniki: 10 dag kaszy gryczanej,…
Monitoring cen skupu produktów rolnych ( w załączniku)
Pobierz załącznik:
- Monitoring_cen_skupu_produktw_rolnych.xls (2585 Pobrań)
17 października 2014
Cykl artykułów promujących polskie owoce i warzywa
Przygotowane przez Elżbieta Górska
PAPRYKA W ZALEWIE MIODOWEJ SKŁADNIKI: 5 szklanek wody, szklanka octu winnego, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki miodu ( ale uwaga nie dawać miodu wrzosowego! W dziwny sposób nie pasuje do całości ), 1 łyżka soli, 2 łyżki oleju. Do każdego słoika z papryką dołożyć: 1 ząbek czosnku, kilka ziarenek pieprzu, trochę estragonu (szczypta suszonego lub kilka listków świeżego), ewentualnie 1 ziarenko ziela angielskiego. PRZYGOTOWANIE Czerwoną paprykę dowolnie pokroić, ułożyć w słoikach, dołożyć czosnek, ziarenka pieprzu, estragon i ziele angielskie. Składniki zalewy zagotować i zalać nią paprykę. Całość gotować (wekować) 10-15 minut. To zależy od wielkości słoika. Na 5 kg…