12 lutego 2013
Ograniczanie zachwaszczenia w uprawach ekologicznych
Przygotowane przez Elżbieta Dryjańska
Chwasty są przyczyną obniżki plonów roślin uprawnych, dlatego że konkurują o te same zasoby składników pokarmowych oraz wodę i światło co roślina uprawna. Ponadto charakteryzują się szybkim początkowym wzrostem części nadziemnej i korzeni co daje im przewagę nad rośliną uprawną w pobieraniu wody i składników pokarmowych. Odznaczają się wysokim współczynnikiem rozmnażania i zdolnością kiełkowania w zróżnicowanych warunkach i terminach, szybkim przechodzeniem pełnego cyklu rozwojowego, co sprzyja ich rozprzestrzenianiu się i zachowaniu zdolności kiełkowania przez wiele lat. Zapobieganie zachwaszczeniu w rolnictwie ekologicznym jest ważniejsze od doraźnych metod likwidacji chwastów. Zwalczając chwasty należy również pamiętać o ich pozytywnym znaczeniu. Chwasty chronią wierzchnią…
Kwalifikowany materiał siewny zakupiony w okresie od 15 lipca 2012 r. do 15 czerwca 2013 r. i wysiany jesienią 2012 bądź wiosną 2013 może zostać objęty dopłatą w 2013 roku, jeśli w odpowiednim terminie rolnik złoży wniosek do ARR. Materiał siewny należy kupować tylko od przedsiębiorców lub rolników wpisanych do rejestrów prowadzonych przez Wojewódzkich Inspektorów Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Dopłatą objęte są: zboża ozime, zboża jare, rośliny strączkowe, ziemniaki, mieszanki zbożowe i pastewne (sporządzone z gatunków albo odmian gatunków objętych systemem dopłat, z wyłączeniem ziemniaka). Minimalna ilość materiału siewnego gatunków roślin rolniczych, jaka powinna być użyta do obsiania lub obsadzenia…
12 czerwca 2012
Czym chronić uprawy w rolnictwie ekologicznym?
Przygotowane przez Elżbieta Dryjańska
Wegetacja roślin trwa, jest w pełni. U uprawach ekologicznych pojawiają się różnego rodzaju szkodniki i choroby. Preparatów zarejestrowanych do ochrony roślin w rolnictwie ekologicznym jest niewiele, wykaz ich jest dostępny na stronie internetowej: www.ior.poznan.pl/19,wykaz-sor-w-rolnictwie-ekologicznym.html. Dla stymulacji wzrostu roślin, odstraszenia szkodników oraz profilaktyki i zwalczania chorób i szkodników można stosować w rolnictwie ekologicznym różnego rodzaju substancje pochodzenia naturalnego: wyciągi, wywary, napary, gnojówki. Jak je przygotować, z czego, jak stosować i kiedy warto wiedzieć. Dokładne receptury sporządzania wraz z ich wskazaniem na co są skuteczne podaje pan Marek Krysztoforski z CDR Radom. Metodyka sporządzania preparatów jest dostępna na stronie internetowej pod adresem…
13 lutego 2012
Pożyteczne mikroorganizmy – w służbie rolnictwu i środowisku naturalnemu
Przygotowane przez Magdalena Stachowiak
Pożyteczne mikroorganizmy – w służbie rolnictwu i środowisku naturalnemu Efektywne (pożyteczne) mikroorganizmy to naturalne kompozycje mikroorganizmów (wyselekcjonowane i odpowiednio skomponowane kultury bakterii i drożdży) o właściwościach probiotycznych i regeneracyjnych, opracowane przez profesora Teruo Higa z Japonii, już wiele lat temu. Dostępne preparaty są połączeniem mikroorganizmów z komponentami mineralnymi i roślinnymi. Kompozycje te zyskują na popularności dzięki, potwierdzonej naukowo i w praktyce, skuteczności i szerokiemu wachlarzowi możliwych zastosowań. Stosowane są m.in. w postaci: płynnych nawozów organicznych poprawiających żyzność gleby, zaprawy nasiennej, probiotyków stosowanych w żywieniu zwierząt, zakiszaczy do kiszonek i sianokiszonek, preparatów przeznaczonych do uszlachetniania osadów ściekowych i innych odpadów komunalnych…
Krajowe systemy jakości żywności Patrząc na bardzo szeroką ofertę produktów żywnościowych, należy się zastanowić w trakcie robienia zakupów: co i dlaczego warto wybierać?, na co zwracać uwagę?, jaki zastosować klucz przewodni? MAMY PRAWO WYBORU – TRZEBA Z NIEGO KORZYSTAĆ!Spróbujmy prześledzić podstawowe cechy żywności wytwarzanej według różnych zasad i mającej różne nazewnictwo: Rolnictwo konwencjonalne – sposób gospodarowania ukierunkowany na maksymalizacje zysku, osiąganego dzięki dużej wydajności roślin i zwierząt. Wydajność tę uzyskuje się w wyspecjalizowanych gospodarstwach stosujących technologie produkcji oparte na dużym zużyciu przemysłowych środków produkcji i bardzo małych nakładach robocizny, Rolnictwo integrowane – sposób gospodarowania, który umożliwia realizację celów ekonomicznych i…
Zasady przetwórstwa ekologicznego W produkcji ekologicznej obowiązuje zasada przetwarzania surowców tylko w niezbędnym stopniu, aby nie obniżać ich wartości biologicznych. Przetwórstwo produktów rolnictwa ekologicznego ma na celu zachowanie wysokiej jakości biologicznej surowców. Dopuszczalne są tradycyjne metody mechaniczne, fizyczne, fermentacyjne oraz ograniczona liczba dozwolonych do stosowania substancji dodatkowych. Przetwórstwo w rolnictwie ekologicznym regulują akty prawne: Rozporządzenie rady WE nr 834/2007 Rozporządzenie komisji WE nr 889/2008 Ustawa z dnia 25 czerwca 2009 o rolnictwie ekologicznym Produkt przetworzony może być oznakowany jako ekologiczny, jeżeli co najmniej 95% składników pochodzenia rolniczego w nim zawartych jest lub pochodzi z produktów uzyskiwanych metodami…
11 lutego 2011
Zwrot kosztów kontroli w rolnictwie ekologicznym
Przygotowane przez Magdalena Stachowiak
Zwrot kosztów kontroli w rolnictwie ekologicznym Od roku 2009 rolnicy wytwarzający żywność metodami ekologicznymi mogą uzyskać wsparcie w ramach działania "Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013". W ramach działania wsparcie przysługuje wyłącznie producentom rolnym wytwarzającym produkty rolne przeznaczone do spożycia dla ludzi. Odchodzi się zatem od wspierania producentów rolnych, którzy nie wytwarzają produktów w celu wprowadzenia ich do obrotu. W przypadku rolnictwa ekologicznego maksymalne wsparcie zostało określone na poziomie 996 zł rocznie dla producenta. Aby uzyskać zwrot pieniędzy należy najpierw złożyć do oddziału regionalnego ARiMR wniosek o przyznanie pomocy (druk…
16 czerwca 2010
Rola płodozmianu w utrzymaniu żyzności gleby w gospodarstwie ekologicznym
Przygotowane przez Elżbieta Dryjańska
Rolnictwo ekologiczne to system gospodarowania przyjazny środowisku. Naczelną zasadą tegoż rolnictwa jest stałe podwyższanie żyzności gleby i jej aktywności biologicznej. Żyzność gleby decyduje nie tylko o wielkości plonów, ale stanowi o biologicznej jakości płodów rolnych, czyli ich wartości żywieniowej dla zwierząt i odżywczej dla ludzi. Gospodarowanie ekologiczne powinno być w systemie zamkniętym gleba-roślina-zwierzę.