31 sierpnia 2012

Ogród przyjazny dla ptaków

Przygotowane przez
Dlaczego warto mieć ptaki w ogrodzie? Ptaki wzbogacają różnorodność biologiczną ogrodu. Ma to przede wszystkim znaczenie dla jego ekologii. Jednak wprowadzając urozmaicenie wpływają również na estetykę ogrodu. Zapewniają bogactwo barw i zachowań w tym ich śpiewu. Natomiast zaletą praktyczną jest zwalczanie przez ptaki szkodliwych owadów. Do cennych pod tym względem gatunków zaliczyć można sikory, jaskółki, szpaki, drozdy, pliszki czy też jerzyki. Ich skuteczność w tym zakresie można zobrazować na przykładzie sikorki bogatki. Z reguły dzienna masa zjadanego pokarmu przez bogatkę jest około półtora razy większa niż masa samego ptaka. Jeśli przemnożymy to przez 365 dni okazuje się, że jedna bogatka…
Obecność pożytecznych mikroorganizmów w miejscu prowadzenia chowu czy hodowli zwierząt ma niebagatelne znaczenie dla dobrostanu zwierząt, poprawy stanu ich zdrowia i stanu otoczenia. Dobrostan jest bezpośrednio związany z jakością wody podawanej zwierzętom, odpowiednim stanem powietrza w pomieszczeniach, właściwym postępowaniem z obornikiem, gnojówką i gnojowicą, jak i przygotowaniem i przechowywaniem pasz. Probiotyki są specyficznymi żywymi szczepami pożytecznych mikroorganizmów, które podawane człowiekowi i zwierzętom wywierają korzystny wpływ na ich organizmy. Zapewniają one równowagę wśród mikroorganizmów zasiedlających dany organizm. Wśród probiotyków przeważającą grupę stanowią bakterie kwasu mlekowego. Ważną cechą tych bakterii jest zdolność do wytwarzania licznych enzymów poprawiających strawność pokarmu. Ponadto w układzie…
30 lipca 2012

Zakwaszenie gleby

Przygotowane przez
Jednym z podstawowych i najłatwiej mierzalnych wskaźników żyzności gleby jest odczyn, którego miarę stanowi pH. Gleby użytków rolnych powinny wykazywać wartość pH w granicach 5,0 do 7,0. Wartość pH poniżej 4,5 sygnalizuje niebezpieczeństwo degradacji gleby na skutek zakwaszenia. Przyczyny Zakwaszenie gleby może wynikać z warunków naturalnych jak i z działalności człowieka. Ponad 90% gleb w Polsce wytworzonych jest na kwaśnych skałach naniesionych przez lodowce. Na terenach tych następuje intensywne wymywanie składników zasadowych. Szczególnie narażone są na to zjawisko obszary o większej rocznej sumie opadów. Ponadto w niskich temperaturach, na skutek oddychania organicznego gleb następuje koncentracja dwutlenku węgla,  co wpływa na…
30 lipca 2012

Węgiel brunatny jako nawóz

Przygotowane przez
Definicja Węgiel brunatny wg definicji agrochemicznej stanowi źródło związków organicznych z dużym udziałem kwasów huminowych, a w niewielkim stopniu również makro i mikroelementów. Węgiel brunatny stanowi skałę organiczną, która powstała z materiału roślinnego w wyniku karbonizacji. Karbonizacja jest procesem polegającym na wzbogacaniu materiału w pierwiastek węgla. W Polsce złoża węgla brunatnego pochodzą głównie z trzeciorzędu i tworzone są  przede wszystkim przez węgiel miękki. Historia węgla brunatnego jako nawozu W okresie międzywojennym podjęto pierwsze próby wykorzystania węgla brunatnego jako nawozu (miał węgla brunatnego w ilościach 1,4-40 t/ha). Po jego zastosowaniu nastąpił wzrost plonów pszenicy, ziemniaków i buraków cukrowych. Zaistniałe zwiększenie plonów…
Na Ziemi żyje całe mnóstwo najróżniejszych mikroorganizmów. Jedne z nich są organizmami patogennymi, inne bardzo pożytecznymi. Pożyteczne mikroorganizmy mają niezwykle szerokie zastosowanie. Jednym z tych licznych zastosowań jest oczyszczanie – regeneracja szamb i oczyszczalni przydomowych. Szamba i oczyszczalnie przydomowe trzeba dokładnie oczyścić, przynajmniej raz w roku. Oczyszczanie polega na usunięciu kamienia moczowego i osadów, czy też udrażnianiu przewodów oraz higienizacji. „Ręczne” czyszczenie szamba nie jest łatwe, także ze względu na obecne w nim toksyczne gazy. W związku z tym zwykle w ogóle nie są czyszczone lub czynności te wykonywane są bardzo rzadko. W takich nieczyszczonych zbiornikach dochodzi do nadmiernego narostu kamienia…
29 czerwca 2012

Ogrodnica niszczylistka atakuje.

Przygotowane przez
Ogrodnica niszczylistka jest chrząszczem, którego żerowanie może być dużym problemem nie tylko dla ogrodników. Wyrządza bowiem szkody w lasach, sadach i roślinach uprawnych. Dorosłe osobniki tego szkodnika wygryzają w liściach nieregularne otwory, uszkadzają także rozwijające się kwiaty i owoce. Przy dużej liczebności szkody mogą być dotkliwe.Ogrodnica niszczylistka to chrząszcz podobny do chrząszcza majowego ale mniejszy bo o długości 10–12 mm. Spód ciała jest zielony z połyskiem, głowa i przedplecze są zielononiebieskie, pokrywy brązowe. Lot chrząszczy może odbywać się już w maju. Samice składają jaja pod ziemią . Pędraki wylęgają się do 4 tygodni później. Od razu zaczynają podjadać korzenie, co…
25 czerwca 2012

Zjawisko erozji

Przygotowane przez
Co to jest erozja? Erozja to zespół procesów powodujących żłobienie i rozcinanie powierzchni skorupy ziemskiej przez wodę, lodowce i wiatr, połączone z usuwaniem powstających produktów niszczenia. Erozja jest jednym z procesów degradacji fizycznej gleby. Stanowi ona proces naturalny, ale jej tempo jest znacznie zwiększane przez działalność człowieka. Przyczyny antropogeniczne Erozja jest powodowana przez każde działanie wystawiające glebę na krople deszczu i wiatr lub przyspieszające tempo spływu powierzchniowego. Do głównych przyczyn antropogenicznych (tzn. powstałych w wyniku działalności człowieka) należy wylesianie oraz niewłaściwe praktyki rolnicze, do których zalicza się: orkę wzdłuż stoków, zwiększanie powierzchni pól, przeznaczanie pod uprawę terenów, które powinny pozostać…
Z informacji podanych przez Onet Biznes wynika, że sprzedaż produktów wytwarzanych przemysłowo i konwencjonalnie w ostatnich czasach maleje, natomiast wzrasta popyt na produkty naturalne. Przypuszcza się, że sprzedaż produktów ekologicznych w Polsce zwiększy się do końca roku o ok. 20 %. W miarę jak rośnie popyt na żywność ekologiczną duże koncerny handlowe próbują stworzyć produkty, na  które  będzie  większy popyt bo nazwą je naturalnymi. Wykorzystują przy tym fakt, że na pierwszy rzut oka, nie ma wyraźnych różnic, pomiędzy żywnością tradycyjną a żywnością ekologiczną. Ponieważ jednak produkcja „naturalna” wymaga większych nakładów m.in. w postaci większego udziału  tradycyjnych surowców, prowadzona jest  bez…
Wszyscy żyjemy w środowisku, w którym występuje mnóstwo różnych zanieczyszczeń. Szczególnie groźne są zanieczyszczenia występujące w powietrzu ,które przecież wdychamy. Zanieczyszczenia te  są przyczyną   m.in.  zmian klimatycznych , przyczyniaja się również do zwiększenia ilości zachorowań na różne groźne  choroby ,które nie bez powodu często nazywa   cywilizacyjnymi. O ile o gazach tzw. cieplarnianych i innych występujących w powietrzu mówi się dość często o tyle rzadko wspomina się o zanieczyszczeniach spowodowanych wstępowaniem różnego rodzaju pyłów .Są one   groźnym  dla zdrowia ludzi i zwierząt składnikiem  powietrza . Pył jest wszechobecny i  pochodzi  z różnych źródeł. . .Zapylenie występuje w   różnych zakładach pracy i…