słupecki - WODR Poznań
Fot. A.Kwapich Pszczelarz w pasiece Wiosna to okres dynamicznego rozwoju rodzin pszczelich. Rozwojowi temu sprzyjają wydłużający się dzień, wyższe temperatury powietrza oraz pojawianie się pożytków dla pszczół. Intensywność rozwoju rodzin uzależniona jest od kondycji w jakiej rodzina wchodzi w okres zazimowania, jakości matki oraz bazy pożytkowej w pobliżu stacjonowania pasieki. Rodziny silne, zdrowe i dobrze odżywione w tym okresie rozwijają się znacznie szybciej niż rodziny chore lub źle odżywione. W każdej pasiece można podzielić rodziny pszczele według ich siły na trzy grupy tj.: rodziny najsilniejsze, o średniej kondycji i rodziny najsłabsze. Fot. A.Kwapich Przegląd rodziny pszczelej Pogrupowanie…
W dniu 1 kwietnia 2014 roku w Słupcy odbyło się spotkanie mające na cele przypomnienie wielkanocnych obrzędów i obyczajów w tradycji ludowej . Spotkanie zostało zorganizowane przzez doradcę do spraw rozwoju obszarów wiejskich Barbarę Szykowną. W spotkaniu uczestniczyły panie z gmin powiatu słupeckiego. Wielkanoc jest najważniejszym świętem religijnym dla Kościoła katolickiego. Tak w przeszłości, jak i dziś okres Wielkanocy sprzyja kultywowaniu wielu obrzędów i obyczajów, w tym także związanych z żywnością . Święta Wielkanocne są świętami radosnymi, kojarzą się z odradzającym się życiem, kolorami , rodziną i wiosennym ciepłem. Przy wielkanocnej babce i świątecznym mazurku panie wysłuchały wykładu głównej…
W dniu 18 lutego 2014r. w sali posiedzeń Urzędu Gminy w Słupcy odbyło się Podsumowanie Działalności Doradczej za 2013 rok Zespołu Doradczego WODR w powiecie słupeckim. Wzięli w nim udział rolnicy i specjaliści do spraw doradztwa rolniczego z powiatu słupeckiego oraz zaproszeni goście w osobach Wójt Gminy Słupca Pani Grażyna Kazuś, Delegat do Walnego Zgromadzenia Wielkopolskiej Izby Rolniczej Pan Stanisław Plesiński, Kierownik Biura Powiatowego AR i MR w Słupcy Pan Jacek Szczap, Kierownik Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Słupcy Pan Zbigniew Wiśniewski. W trakcie spotkania uczestnicy podsumowania zapoznali się z prezentacją multimedialną ilustrującą roczną realizację Programu Działalności…
W dniu 23.01.2014r. rolnicy i doradcy z powiatu słupeckiego wzięli udział w konferencji rejonowej w Gnieźnie nt. : „Innowacje w rolnictwie”. Podczas konferencji zaprezentowano blok tematyczny składający się z trzech wykładów. Pierwszym wykładem była „Integrowana ochrona roślin- efektywne zwalczanie chorób i szkodników w uprawach” przedstawiona przez głównego specjalistę WODR Andrzeja Obsta. W trakcie wykładu wykładowca zapoznał uczestników z pojęciem i celem integrowanej ochrony roślin. Zwrócił uwagę ,iż w integrowanej ochronie roślin wykorzystuje się zwalczanie agrofagów przy pomocy wszystkich dostępnych metod i sposobów takich jak.: agrotechnika, odporność odmian, biologiczne i chemiczne zwalczanie patogenów w uprawach . W metodzie tej…
Pola są miejscem bytowania wielu organizmów. Jedne są sprzymierzeńcami człowieka, ponieważ żywią się szkodnikami upraw inne natomiast szkodzą człowiekowi, ponieważ niszczą plony.Aby zachować równowagę biologiczną w przyrodzie, czyli także na polu nie można niszczyć wszystkich organizmów, które się tam znajdują. Organizmy regulujące w naturalnych warunkach liczbę szkodników nazywamy organizmami pożytecznymi. Rola człowieka polega na tym aby poprzez stosowanie środków ochrony roślin nie zniszczyć organizmów pożytecznych, naturalnych wrogów szkodników. Ważne jest aby stosować selektywne środki ochrony roślin czyli takie, które niszcząc szkodnika nie niszczą istot pożytecznych oraz stwarzać warunki do ich naturalnego rozwoju. Naturalni wrogowie szkodników przebywają najczęściej tam, gdzie…
Fot. Atestowany opryskiwacz w trakcie wykonywania zabiegu ochrony roślin W 2013 roku uczestnicy Lokalnej Grupy Dyskusyjnej dwukrotnie spotkali się w Sali Urzędu Gminy Ostrowite. Tematyka pierwszego spotkania dotyczyła szeroko rozumianej ochrony roślin. Omówiono podstawowe obowiązki ciążące na osobach, które wykonują zabiegi opryskiwania tj. ukończenie specjalistycznego szkolenia stosowania środków ochrony roślin przy użyciu opryskiwaczy, przeprowadzenie raz na trzy lata badania sprawności technicznej opryskiwacza przez uprawnioną Stację Kontroli Opryskiwaczy, prowadzenia na bieżąco w gospodarstwie rolnym ewidencji zabiegów ochrony roślin. Wśród omawianych zagadnień poruszono także zasady prawidłowego zgodnego z instrukcją stosowania środków ochrony roślin, a także podstawowe warunki bezpiecznego postępowania podczas…
Październikowy piątek 18.10.2013 r. był kolejnym dziewiątym już spotkaniem producentów trzody chlewnej w powiecie słupeckim. Tym razem Dzień Hodowcy Trzody Chlewnej doradcy Zespołu Doradczego WODR w powiecie słupeckim zorganizowali przy pomocy władz samorządowych w gminnej świetlicy środowiskowej w Ostrowitem. Wzięli w nim licznie udział hodowcy z gmin powiatu słupeckiego oraz zaproszeni goście. Spotkanie otworzył Adam Kwapich Kierownik Zespołu Doradczego i przywitał przybyłych producentów trzody chlewnej , zaproszonych gości w osobach Wójta Henryka Tylmana i przewodniczącego Rady Gminy Jakuba Bartosika, Kierownika Działu Systemów Produkcji Rolnej, Standardów i Doświadczalnictwa WODR Tadeusza Przybeckiego, Głównego specjalistę ds. produkcji trzody chlewnej Michała Bartza…
13 listopada 2013
Jesienne zapobieganie i zwalczanie chorób w rzepaku ozimym
Napisane przez Danuta Woźniak
Plonowanie rzepaku ozimego jest ściśle uzależniona od jego zdrowotności. Planując uprawę rzepaku należy pamiętać o kilkuletniej przerwie w uprawie tej rośliny na tym samym polu, zakupie kwalifikowanego i właściwie zaprawionego materiału siewnego a także o doborze odmian odpornych na patogeny oraz zapewnieniu optymalnej obsady roślin na 1 m2. Praktyka ostatnich lat wskazuje , że w sprzyjających warunkach pogodowych już w okresie jesieni mogą wystąpić na niektórych plantacjach rzepaku ozimego choroby grzybowe w dużym natężeniu. Należą do nich sucha zgorzel siewek, zgnilizna kapustnych, czerń krzyżowych, szara pleśń, mączniak rzekomy. Choroby te stanowią duży problem , gdyż w każdym sezonie dochodzi do…
Pierwsze miejsce dla ogórków z powiatu słupeckiego W dniach 15-18 sierpnia na poznańskim rynku miała miejsce siódma edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. W bogatym programie festiwalu znalazł swoje miejsce odbywający się już po raz trzynasty konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepsze regionalne produkty i potrawy. Konkurs organizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego. Konkurs ma na celu podkreślanie wartości płynącej z wielopokoleniowej tradycji produktów i udowadnianie jak wyśmienitą i oryginalną żywność mogą zaoferować lokalni wytwórcy. Dzięki zaangażowaniu i wsparciu doradców Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego konkurs od lat cieszy się popularnością wśród…