rawicki - WODR Poznań
Demonstracja w 2014 rTemat zadania ; Produkcja warzyw i owoców wysokiej jakościTemat demonstracji; Wprowadzenie do uprawy nowej odmiany wybranego gatunku warzyw korzeniowych – marchew Demonstracja prowadzona była w gospodarstwie demonstracyjnym WODR Poznań w Szymanowie powiecie rawickim u p . Jolanty Majewskiej. Gospodarstwo produkuje między innymi marchew do przetwórstwa. Potrzebna tu jest marchew wysoko plonująca , o wyrównanym kolorze rdzenia i warstwy korowej ,bez zazielenia, przydatna do produkcji mrożonek, suszu i soków.Wykorzystano w demonstracji marchew późną odmiany Joba z firmy Bejo .Odpowiednio przygotowano stanowisko i wysiano punktowo na wałach o szer. 70 cm po 2 rzędy na wale w odstępach od…
Ostatnio zmieniany 09 grudnia 2014
Zadanie: Produkcja owoców i warzyw wysokiej jakościOdbyły się 4 spotkania , po 1 w kwartaleI kwartał 31 03 2014 r w Pakosławiu Temat ; Integrowana produkcja warzyw i owocówPrzedstawiono zasady integrowanej ochrony roślin obowiązujące od 01 01 2014r. Omówiono w oparciu o opracowane metodyki dla kilku wybranych gatunków warzyw , które przypominają producentom o najgroźniejszych agrofagach w uprawach warzyw.Omówiono postęp hodowlany w produkcji nowych odmian warzyw na przykładzie polskiej firmy nasiennej Spójnia Nochowo.II kwartał 30 06 2014 r w Pakosławiu Temat ; Dopłaty bezpośrednie i towaroweOmówiono projekt dopłat od 2015 – 2020 r. Podkreślono zmiany w zasadach dopłat do konkretnych…
07 października 2014

Jesienne przetwory w naszej spiżarni

Przygotowane przez
Warzywa i owoce mogą zamieniać się w wartościowe i smaczne przetwory o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Jesień to najlepszy okres, aby wykorzystać zbiory z naszych pól i ogrodów do przygotowania smacznych przetworów dla całej rodziny. Sałatka z buraczków 2 kg buraczków  ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, 1 cebulę pokroić w piórka 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z buraczkami. Zalewa:  ¾ szkl. cukru, 1 łyżka soli, 2szkl.wody, ½ szkl. octu, 3 liście laurowe, parę ziaren ziela angielskiego. Zalewę zagotować i zalać buraczki, wymieszać, sałatkę włożyć do słoików i zagotować 15min. Patisony z papryką  chili 2,5 kg…
Ostatnio zmieniany 07 października 2014
15 września 2014

Spotkanie środowiskowe

Przygotowane przez
Wzorem lat ubiegłych Zespół Doradczy w Rawiczu zorganizował spotkanie środowiskowe, które odbyło się 10.09.2014 w Centrum Wystawowo Edukacyjnym w Gołaszynie. W spotkaniu udział wzięli zaproszeni rolnicy powiatu rawickiego, przedstawiciele biura powiatowego ARiMR oraz doradcy. W trakcie spotkania Kierownik ZD Rawicz Ryszard Bijak omówił wyniki ankiet dotyczących potrzeb doradczych rolników i mieszkańców obszarów wiejskich oraz tematykę szkoleń i działań, zarówno statutowych jak i komercyjnych, realizowanych przez WODR.Ważnym punktem spotkania okazał się wykład Pana Adama Sperzyńskiego -kierownika biura powiatowego ARiMR oraz Pana Przemysława Ratajczaka- pracownika biura powiatowego ARiMR na temat nowego systemu dopłat bezpośrednich od 2015 roku. Dowiedzieliśmy się min. z jakiego…
Ostatnio zmieniany 15 września 2014
Organizatorzy sobotniej imprezy „Wielkopolska Wieś zaprasza" nie zapomnieli także o najmłodszych uczestnikach, dla których zorganizowali konkurs plastyczny pn. „Wspomnienia z wakacji". Celem konkursu było zaprezentowanie talentu plastycznego dzieci do lat 10.Spośród 19 prac plastycznych Komisja Konkursowa w składzie Jarosław Górski- przewodniczący komisji, Halina Funka- członek komisji, Paulina Drozdowska -członek komisji, dokonała oceny prac i przyznała trzy nagrody za I, II, i III miejsce oraz dwa wyróżnienia.Oceniając prace konkursowe Komisja brała pod uwagę inwencję twórczą i pomysłowość w zakresie przedstawienia tematu oraz ogólną estetykę wykonania prac. Wszystkie dzieci biorące udział w konkursie otrzymały nagrody pocieszenia, a zwycięzcom dodatkowo wręczono cenne nagrody…
Ostatnio zmieniany 11 września 2014
11 września 2014

Konkurs "Wbijanie gwoździ na czas"

Przygotowane przez
Było dużo emocji W trakcie imprezy Wielkopolska Wieś Zaprasza przeprowadzono konkurs „Wbijanie gwoździ na czas". Celem konkursu było zapewnienie wesołej zabawy - zachęcenie do rywalizacji pań i panów, żeby zaprezentowali swoje umiejętności. Z frekwencją nie było problemu, bo do Konkursu zgłosiły się 24osoby- po równo pań i panów.Oceniając uczestników Komisja brała pod uwagę czas w jakim 10 gwoździ zostało wbitych w kloc drewna. Rywalizacji pań i panów towarzyszyły duże emocje, gdyż zmagania uczestników dopingowały rodziny. Ale mimo stresu pomoc medyczna nie była potrzebna i wszyscy szczęśliwie wykonali zadanie. Komisja Konkursowa z ramienia WODR Poznań w składzie:- Alicja Nowak – przewodnicząca…
Ostatnio zmieniany 11 września 2014
W słoneczną sobotę 6 września 2014 r., w parku Centrum Wystawowo-Edukacyjnego WODR w Gołaszynie, po raz trzeci już, zorganizowana została impreza plenerowa Wielkopolska Wieś Zaprasza. Organizatorzy przygotowali dla uczestników moc różnych atrakcji. Jedną z nich był konkurs na „Najsmaczniejszą sałatkę". Celem Konkursu było umożliwienie członkiniom Kół Gospodyń Wiejskich w regionie zaprezentowanie zdolności kulinarnych członkiń danego Koła, popularyzacja wśród uczestników imprezy domowych wyrobów – smacznych i wartościowych oraz większego spożycia owoców i warzyw. Komisja Konkursowa w składzie: Wioletta Kmiećkowiak z WODR w Poznaniu, Mirosława Biegała z Zespołu Szkół Przyrodniczo-Technicznych w Bojanowie oraz Honorata Dmyterko redaktor gazety „Życie Rawicza" oceniały oryginalność, wygląd,…
W dniu 6.09.2014r. Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, Centrum Wystawowo Edukacyjne w Gołaszynie zorganizował po raz trzeci imprezę „Wielkopolska Wieś Zaprasza". Impreza zorganizowana została przy współudziale Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Poznaniu i Gminy Bojanowo. Imprezę swą obecnością zaszczycili Pani Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Zofia Szalczyk, Pan Poseł RP Piotr Walkowski oraz wielu gości samorządowych szczebla wojewódzkiego, powiatowego i gminnego.Prym na imprezie wiodły 34 Koła Gospodyń Wiejskich z powiatów rawickiego, leszczyńskiego, gostyńskiego i kościańskiego, które w ramach Pikniku Wieprzowego finansowanego ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego przygotowały pyszne dania z wieprzowiny, przeznaczone do poczęstunku licznie przybyłych gości. Celem przeglądu…
Ostatnio zmieniany 11 września 2014
09 września 2014

Sporządzanie kiszonek z kukurydzy

Przygotowane przez
Produkcja mleka przez stada krów o wysokiej wydajności 8000 -10000l mleka wymaga skarmiania odpowiednimi paszami objętościowymi o bardzo dobrej jakości. Podstawowymi paszami objętościowymi w żywieniu bydła są obecnie kiszonki. Najlepszą z nich jest kiszonka z całych roślin kukurydzy. Roślinę tą cechuje wysoki plon z jednostki powierzchni 500 – 800dt/ha. Ze względu na niską zawartość białka, a wysoką cukrów lokuje się ją w grupie roślin najlepiej zakiszających się, jednak przy opóźnionych siewach oraz wczesnojesiennych przymrozkach może powodować trudności w sporządzeniu kiszonki wymaganej jakości.Sporządzenie dobrej jakości kiszonki zależy od wielu czynników zarówno w okresie jej przygotowania jak i przechowywania i skarmiania.Optymalny czas…
Ostatnio zmieniany 09 września 2014