poznański - WODR Poznań
Według zapowiedzi ARiMR podstawową formą składania w 2018 roku wniosku o przyznanie płatności bezpośrednich oraz płatności obszarowych z PROW będzie forma elektroniczna za pośrednictwem formularza geoprzestrzennego udostępnionego na stronie internetowej ARiMR. O szczegółach tego rozwiązania będziemy informować Państwa w późniejszym terminie. Wyłączeni z tego obowiązku będą rolnicy, którzy w 2017 roku zadeklarowali we wniosku o przyznanie płatności obszarowych poniżej 10 ha gruntów ornych i ubiegali się o co najmniej jedną z płatności: - jednolitą płatność obszarową, płatność za zazielenienie, płatność dodatkową, płatność związaną do powierzchni uprawy chmielu, płatność do owiec, płatność do kóz, płatność niezwiązaną do tytoniu, - płatności dla…
04 stycznia 2018
Sprawozdanie ze spotkania w Instytucie Ochrony Roślin w Poznaniu
Napisane przez Marzena Węsierska
W dniach 6 i 7 grudnia 2017 r. w Instytucie Ochrony Roślin w Poznaniu odbyło się spotkanie poświęcone podsumowaniu realizacji zadań prowadzonych przez IOR-PIB w ramach programu wieloletniego „Ochrona roślin uprawnych z uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności oraz ograniczenia strat w plonach i zagrożeń dla zdrowia ludzi, zwierząt domowych i środowiska”. W instytucie powołano czternaście zespołów do realizacji czternastu zadań związanych ze spełnianiem warunków stawianych rolnikom przez UE w zakresie integrowanej ochrony roślin. Obszar tematyczny zadań jest bardzo rozległy i szczegółowy. W 2017 r. w ramach zadania „Aktualizacja i opracowanie metodyk integrowanej ochrony roślin” opracowano osiem metodyk integrowanej ochrony i produkcji (uprawy…
W niedzielę 03.12.2017r odbył się Gminny Turniej Kół Gospodyń Wiejskich w Buku. Organizatorami Turnieju byli : Gminny Związek Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych w Buku, Urząd Miasta i Gminy Buk, Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu oraz Poznański Okręgowy Związek Kółek i Organizacji Rolniczych w Poznaniu. Do Sali strażnicy w Buku zjechały się nie tylko drużyny Kół Gospodyń Wiejskich, ale również Sołtysi i Prezesi Kółek Rolniczych oraz zaproszeni goście. Honorowymi gośćmi Turnieju byli Pan Stanisław Filipiak Burmistrz Miasta i Gminy Buk oraz Pan Ryszard Napierała prezes Poznańskiego Okręgowego Związku Kółek i Organizacji Rolniczych w Poznaniu. W Turnieju wzięło udział 9…
Zgodnie z uchwaloną w 2016 r. nowelą prawa łowieckiego nowe zasady szacowania szkód przez przedstawicieli wojewodów oraz wypłaty odszkodowań z funduszu odszkodowawczego miały zacząć obowiązywać od początku 2017 r. Nastąpi to jednak prawdopodobnie dopiero w 2018 r. Ma wówczas powstać fundusz odszkodowawczy, z którego miałyby być wypłacane odszkodowania dla rolników. Kwestia szacowania szkód i wypłat odszkodowań może się jeszcze zmienić, ponieważ w Sejmie trwają prace nad kolejną nowelizacją Prawa łowieckiego, która odnosi się również do tej kwestii. Jak na razie szacowaniem szkód i wypłacaniem odszkodowań zajmują się myśliwi. Obecnie tylko koła łowieckie odpowiadają za szacowanie szkód i wypłatę odszkodowań. Rolnicy…
12 grudnia 2017
KOLEJNY SUKCES KOŁA GOSPODYŃ Z TRZCIELINA W GMINIE DOPIEWO
Przygotowane przez Iwona Sadowska
Od maja bieżącego roku członkinie KGW z Trzcielina na czele z Dorotą Ossowską przygotowywały się do udziału w konkursie pt.: Wielkopolska miodem i mlekiem płynąca”, którego organizatorem była Wielkopolska Izba Rolnicza. Panie jak zwykle miały wiele kulinarnych pomysłów. Wśród przygotowanych dań znalazły się kolejno: zupa mleczna pod nazwą „Mleczna kraina Mućki”, chłodnik – „Uśmiech Księżyca”, placuszki- „Użądlenie pszczółki” i tradycyjne pyry z gzikiem. Panie pochwaliły się także „Cytrynówką na miodzie-„Szumigłówką” i nalewką z pigwy z miodem. Nie mogło też zabraknąć deseru. Był nim „Wiśniowy raj” na bazie maślanki. Wszystkie dania cieszyły się olbrzymim uznaniem wśród osób, które miały okazje je…
Po huraganie z dnia 05.10. – 06.10.2017 r. największe straty rolnicy z Miasta i Gminy Buk ponieśli w uprawach rolnych, a mianowicie w uprawie kukurydzy na ziarno. Do komisji w składzie: 1. GZRK i OR w Buku - przedstawiciel, 2. GZRK i OR w Buku – przedstawiciel, 3. WIR w Buku - przedstawiciel, 4. WODR w Poznaniu - pracownik, 5. U.G. w Buk - pracownik. powołanej przez Wojewodę Wielkopolskiego, zarządzeniem nr 263/15 z dnia 30.04.2015 r. wpłynęło 46 wniosków od rolników, których plantacje kukurydzy na ziarno została zniszczona przez nocny huragan. Komisja po wyjazdach do rolników na plantacje stwierdziła, że powierzchnia upraw…
Dynia znana była już w czasach starożytnych, pochodzi z Ameryki Środkowej. Była tam uznawana za przysmak, szczególnie smażona w miodzie. W tym też czasie świeżo utarta dynia była podawana jako środek przeczyszczający. W Polsce popularnie zwana była banią , natomiast w samej Wielkopolsce mówiono na nią korbol. Gdy dotarła do Europy była traktowana jako egzotyczna ciekawostka, jednak wkrótce zostały odkryte jej niezwykłe zalety i walory smakowe. Uprawiano ją w niemal wszystkich krajach Europy. W Polsce szybko zdobyła popularność, goszcząc na stołach biednych i bogatych. Wartości odżywcze dyni Szczególnie cenna dynia to ta o pomarańczowym miąższu. Im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej…
W tym roku odbył się w Pile 9 września. Jest to doskonała okazja do pielęgnacji tradycji kulinarnych naszego regionu oraz wymiany doświadczeń kulinarnych. Konkurs ten świetnie promuje lokalne społeczności integrując je zarazem, doskonale aktywizuje Koła Gospodyń Wiejskich przyczyniając się do wymiany doświadczeń kulinarnych. W konkursie brały udział czteroosobowe zespoły, których zadaniem było przygotowanie stoiska promocyjnego i oczywiście potrawy kuchni Wielkopolskiej z możliwością degustacji. Jury oceniało zespoły w dwóch kategoriach: na najlepszą potrawę tradycyjną kuchni wielkopolskiej i najlepsze wielkopolskie słodkości. W ocenie brano pod uwagę wykorzystanie produktów lokalnych i tradycyjnych, smak dania, sposób jego prezentacji oraz estetykę stoiska. Na tegoroczny festiwal…
Jednym z podstawowych warunków osiągnięcia wysokich dobrej jakości plonów jest nawożenie roślin. By zapewnić roślinie pobranie niezbędnych składników pokarmowych do wzrostu i rozwoju bez powodowania ujemnych skutków dla gleby i środowiska należy glebę precyzyjnie przebadać. Badanie zasobności gleb obejmuje przede wszystkim oznaczenie stopnia zakwaszenia oraz zawartości przyswajalnych form fosforu, potasu, magnezu oraz azotu. W dniu 22.08.2017 roku w Gminie Buk w miejscowości Szewce odbył się pokaz dotyczący Rolnictwa precyzyjnego – badanie zasobności gleby, którego organizatorem był doradca Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z gminy Buk wraz z Kierownikiem i doradcami powiatu poznańskiego, przy współpracy z firmą Agro – Jar. Po powitaniu…