pleszewski - WODR Poznań
Przyszła Wspólna Polityka Rolna UE Dnia 16.06.2011r. w Warszawie miała miejsce Konferencja wysokiego szczebla z udziałem przedstawicieli państw członkowskich UE zorganizowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, której tematem były „Płatności bezpośrednie w ramach WPR 2020 ".Europejskie rolnictwo staje przed wyzwaniami w zakresie ochrony klimatu i usług publicznych oraz rosnącemu zapotrzebowaniu na żywność. Zdaniem szefa polskiego resortu rolnictwa Marka Sawickiego – „W tej dyskusji powinniśmy wszyscy oderwać się od historycznych zaszłości i spojrzeć na rolnictwo europejskie w perspektywie roku 2020 , a nawet 2050. „ Debata nad nowymi prostymi i obiektywnymi kryteriami przyznawania płatności bezpośrednich odbyła się z…
Pobierz załącznik:
- ww.jpg (4668 Pobrań)
- 501sawicki_polsce_zalezy_na_rzeczywistej_a_nie_udawanej_reformie_rolnej_ue1.html.txt (5365 Pobrań)
NASZA PRACA Podsumowanie działalności doradczej Zespołu Doradczego w powiecie pleszewskim za 2010 rok odbyło się w minioną sobotę 28 maja 2011 roku w Dobrzycy. W pięknej scenerii parku Muzeum Ziemiaństwa w powstającej tam Oranżerii doradcy spotkali się z zaproszonymi gośćmi. W spotkaniu udział wzięli: rolnicy z powiatu pleszewskiego z rodzinami, poseł na Sejm RP Józef Racki, Krzysztof Grabowski członek zarządu Województwa Wielkopolskiego a także przedstawiciele jednostek samorządu poszczególnych gmin, Tadeusz Przybecki z WODR w Poznaniu, Wiesława Witaszak kierownik CEW Marszew a także osoby reprezentujące różne instytucje współpracujące z Zespołem Doradczym. Kierownik ZD Tadeusz Wojcieszak serdecznie powitał wszystkich…
W dniu 28 maja 2011 roku na terenie parku Muzeum Ziemiaństwa w Dobrzycy odbyła się II edycja konkursu „Dziedzictwo Kulinarne Południowej Wielkopolski".Na konkurs przybyli: Poseł na Sejm RP Józef Racki, pan Krzysztof Grabowski członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego, Starosta Pleszewski pan Michał Karalus, Wójt Gminy Dobrzyca Jarosław Pietrzak, Wójt Gminy Kotlin Mirosław Paterczyk, Tadeusz Przybecki WODR Poznań i wielu innych znakomitych gości.W konkursie tym udział wzięły 24 zespoły, przedstawicielki siedmiu powiatów Południowej Wielkopolski. Wśród przygotowanych potraw można było skosztować m.in.: żeberka z cebulą duszone w piwie, grochówkę, flaki, czerninę, polewkę, mundziakę, gołąbki, pasztet, szare kluski z kapustą i wiele innych.Pierwsze miejsce…
W dniu 25 maja w Kucharkach odbyło się spotkanie kobiet gminy Gołuchów z okazji Dnia Matki. Na spotkanie przybyło 130 osób w tym zaproszeni goście. Wśród nich byli: wójt gminy Marek Zdunek, oraz proboszcz miejscowej parafii ks. Paweł Frąckowiak . Składając życzenia nawiązał do historii Dnia Matki. Proboszcz również zaznaczył szczególną rolę matki w każdej rodzinie. Młodzież z miejscowej szkoły przygotowała występ artystyczny. Członkinie miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały poczęstunek. Jolanta Pankowiak
W dniu 17.05.2011 roku w auli Zespołu Szkół Przyrodniczo-Politechnicznych w Marszewie odbyło się I Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego. W spotkaniu tym udział wzięło 150 pań mieszkanek sześciu gmin powiatu pleszewskiego, reprezentantki różnych grup zawodowych i społecznych. Na forum przybyli zaproszeni goście. Wicemarszałek Sejmu Rzeczpospolitej Polskiej pani Ewa Kierzkowska. Poseł RP pan Józef Racki oraz Starosta Powiatu Pleszewskiego pan Michał Karalus.Starosta Pleszewski – Michał Karalus, przedstawił rolę kobiet w współczesnym świecie, w Polsce oraz w Powiecie Pleszewskim. Następnie Pani Marszałek wyraziła swoje zadowolenie i podziw dla pań, które przejawiły inicjatywę powołania Stowarzyszenia Forum Kobiet, zachęcała kobiety do aktywności społecznej, zawodowej jak …
W Czerminie w powiecie pleszewskim zorganizowano V Regionalny Pokaz Potraw Wielkanocnych. Na degustację przybyło ponad 150 osób. Gospodynie spotkania – członkinie KGW w Czerminie przygotowały kilkanaście różnych dań. Podczas spotkania swoje umiejętności artystyczne zaprezentowały dzieci i młodzież z zespołów działających przy Gminnym Ośrodku Kultury w Czerminie. Po występach przyszedł czas na degustację. Patrząc na zadowolone miny biesiadników, wnioskować można, że potrawy z pewnością bardzo smakowały. A było w czym wybierać. Na stołach królowały: żurek, roladki po staropolsku, kurczak w zalewie, golonka z magii, szynka w galarecie ze szparagami, sałatki, wielkanocne baby i krem kawowy. Każda z pań, otrzymała przepisy kulinarne.
Dolistne dokarmianie roślin Dolistne dokarmianie roślin umożliwia szybkie dostarczenie składników pokarmowych roślinie, szczególnie kiedy gleba jest jeszcze zamarzniętaa system korzeniowy mało wydajny. Można w tej formie dostarczać makroelementy (azot, fosfor, potas, magnez, wapń, siarkę),i mikroelementy (bor, miedź, cynk, mangan, molibden, żelazo). Makroelementy pobierane przez rośliny w dużych ilościach powinny być wnoszone głównie doglebowo. Z kolei mikroelementy pobierane w niewielkich dawkach – od kilku gramów do 2-3 kg/ha, można w dużym stopniu zaspokoić poprzez opryski dolistne. Stosowanie nawozów dolistnych powoduje wzrost plonu (przeciętnie8 – 15%) i poprawę jego jakości. Niedobór konkretnych składników występuje najczęściej w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju rośliny,…
12 kwietnia 2011
Konkurs "Nasze dziedzictwo kulinarne - smaki regionów południowej wielkopolski"
Napisane przez Jolanta Pankowiak
Gminne Centrum Kultury w Dobrzycy, Starostwo Powiatowe w Pleszewie, Urząd Gminy w Dobrzycy, Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu - Zespół Doradczy w Pleszewie oraz Gminny Związek Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych w Dobrzycy zapraszają gminy Południowej Wielkopolski do wzięcia udziału w konkursie: „ NASZE DZIEDZICTWO KULINARNE – SMAKI REGIONÓW POŁUDNIOWEJ WIELKOPOLSKI". Patronat medialny nad konkursem pełnią „WIEŚCI ROLNICZE" miesięcznik wydawany przez Południową Oficynę Wydawniczą Sp. z o.o. w Jarocinie. Konkurs odbędzie się 28 maja o godzinie 13:00 na terenie parku Muzeum Ziemiaństwa w Dobrzycy. Zaproszenia ze szczegółami dotyczącymi konkursu z zostały wysłane do wszystkich gmin Południowej Wielkopolski. Szczegółowych informacji…
Gryka - technologia uprawy Gryka zwyczajna należy do roślin z rodziny rdestowatych. Jest rośliną jednoroczną o bardzo krótkim okresie wegetacji ( 70 – 90 dni ), o wielorakim zastosowaniu.Nasiona przerabia się na kasze i mąkę. Kwitnące rośliny są źródłem rutyny i innych związków biologicznie czynnych, ponadto są używane na pasze do bydła. Plewy i słoma swoją wartością pokarmową zbliżone są do zbóż jarych, mimo to nie wolno używać ich do skarmiania białych zwierząt, ponieważ wywołuje tzw. wysypkę gryczaną.Nasiona gryki wyróżniają się dużą zawartością bezglutenowego białka.Dzięki znacznej zawartości wielu witamin (zwłaszcza z grupy B, PP i E) i składników mineralnych (zwłaszcza…