pleszewski - WODR Poznań
ZNACZENIE MAGNEZU DLA ROŚLIN.Objawy niedoboru magnezu pojawiają się na starszych, dolnych liściach w postaci plam. Na liściach zbóż i traw jednoliściennych, patrząc pod światło widoczne są pomiędzy żyłkami żółte drobne plamki określane jako paciorkowatość lub pasiastość liści. Na pozostałych roślinach ( dwuliściennych) uwidaczniają się na dolnych liściach żółte lub pomarańczowe plamy – tygrysowatość liści, a nerwy pozostają zielone. Brzegi i wierzchołki liści są jasne i zginają się ku górze. Rośliny mają zwiędły wygląd i słabiej wykształcają kwiaty, nasiona i owoce. Zdarza się, że objawy niedoboru magnezu błędnie rozpoznawane są przez rolników jako grzybowe choroby roślin. Niedobór magnezu powoduje:- spadek odporności…
Kolacja Wigilijna w Gminie Gizałki W dniu 13.12.2012 roku w Sali Gminnego Centrum Kultury w Tomicach została zorganizowana Gminna Kolacja Wigilijna. Organizatorami były Gminne Centrum Kultury w Gizałkach oraz Koło Gospodyń Wiejskich Tomice przy współudziale pozostałych KGW z terenu Gminy. W spotkaniu wzięło udział 120 osób były to głównie członkinie KGW oraz zaproszeni goście w osobach: Krzysztof Grabowski członek zarządu Urzędu Marszałkowskiego województwa wielkopolskiego, Robert Łoza Wójt Gminy Gizałki, Roman Rojewski Przewodniczący Rady Gminy oraz radni powiatowi z terenu Gminy Gizałki i radni Gminy Gizałki. W spotkaniu wziął też udział proboszcz parafii Szymanowice ks. Zdzisław Pietraszewski. Zebranych powitała Dyrektor Gminnego…
Z okazji świąt Bożego Narodzenia życzymy, aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła w rodzinnej atmosferze, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność Życzy: Kierownik z współpracownikami Zespołu Doradczego w powiecie pleszewskim
04 grudnia 2012
SZKOLENIA Z ZAKRESU CROSS -COMPLIANCE W POWIECIE PLESZEWSKIM.
Przygotowane przez Izabela Grzesiak
SZKOLENIA Z ZAKRESU CROSS – COMPLIANCE W POWIECIE PLESZEWSKIM W dniach od 12 do 29 listopada 2012r. w powiecie pleszewskim, odbył się cykl szkoleń z zakresu zasady wzajemnej zgodności (cross-compliance) w gospodarstwie rolnym. Uczestnikami szkolenia byli rolnicy z terenu powiatu pleszewskiego. Szkolenia cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem, niestety ilość miejsc była ograniczona. Potwierdzeniem uczestnictwa w szkoleniu było zaświadczenie. Każde szkolenie trwało 2 dni i obejmowało część teoretyczną i praktyczną połączoną z wizytą w gospodarstwie. Na szkolenia przyszło wielu rolników. Szkolenia były zapowiedzią obowiązujących od 1 stycznia 2013 roku przepisów w ramach zasady wzajemnej zgodności Obszaru C, w którym zawiera się…
Konkurs Tradycyjnej Kuchni WielkopolskiejDnia 12 października przedstawicielki Stowarzyszenia Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego wzięły udział w Konkursie Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej, który odbył się w Świętej Górze koło Gostynia.Celem konkursu była promocja regionów poprzez ekspozycję potraw i wyrobów cukierniczych związanych z Wielkopolską. Swoje najlepsze potrawy i słodkości, prezentowały Koła Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszenia z całego województwa. Walory smakowe i wygląd potraw oraz wyrobów cukierniczych oceniało jury w składzie: szef kuchni hoteli „Pietrak" Wojciech Gubański jako przewodniczący, prezes Slow Food Wielkopolska i znawca regionalnej tradycji kulinarnej Marek Gąsiorowski, autor przewodników kulinarnych Andrzej Kuźmiński oraz mistrz cukiernictwa z firmy Zelandia Michał Doroszkiewicz. Rywalizacja była…
Zmiany we Wspólnej Polityce Rolnej Unii Europejskiej po 2013 r. Cele postawione przed Wspólną Polityką Rolną na najbliższą przyszłość to: - opłacalna produkcja żywności; - zrównoważone gospodarowanie zasobami naturalnymi oraz działania na rzecz klimatu; - zrównoważony rozwój terytorialny. Komisja Europejska proponuje nowy kształt Wspólnej Polityki Rolnej w opublikowanych projektach rozporządzeń, którym towarzyszy „Ocena skutków reformy WPR". Funkcjonowanie WPR do 2020 roku ma regulować pakiet siedmiu rozporządzeń w zakresie: - płatności bezpośrednich, - rozwoju obszarów wiejskich, - wspólnej organizacji rynków rolnych - oraz finansowania WPR. Dla realizacji tak istotnych wspólnotowych celów jak bezpieczeństwo żywnościowe oraz zrównoważony rozwój całej Unii Europejskiej konieczne…
Festiwal Smaków – Potrawy z kapustyTrzecia edycja Festiwalu Smaków, a druga Potraw z kapusty odbyła się 23 września br. na terenach wystawowych Centrum Edukacyjno – Wystawowego w Marszewie. W konkursie udział wzięło 18 zespołów z powiatu pleszewskiego. Zespoły tworzyły Koła Gospodyń Wiejskich z sześciu gmin powiatu pleszewskiego, Stowarzyszenie Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego, Środowiskowy Dom Samopomocy z Czermina oraz młodzież z Technikum Gastronomicznego przy ZST w Pleszewie. Kapusta była podawana na wiele sposobów: był kapuśniak, gołąbki na kilka sposobów, był bigos w dwóch odsłonach, chleb z kapustą, żeberka z kapustą, golonka z kapustą, roladki wieprzowe z kapustą, kurczak z kapustą, zapiekanka…
"FESTIWAL SMAKÓW" – KONKURS NALEWEK 23 września br. w Marszewie na Placu Targowym odbyła się impreza określana mianem „ Festiwal smaków"- Konkurs Nalewek . Organizatorami uroczystości było Stowarzyszenie „Wspólnie dla Przyszłości" oraz Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu- zespół Doradczy w Pleszewie. Robert Cichy, Piotr Fabisz i Bożena Grabowska, spróbowali aż 24 trunki. Wygrała nalewka z aroni pani Małgorzaty Sowińskiej. Wyróżniono ponadto nalewkę z wiśni pani Katarzyny Malinowskiej i nalewkę z malin pani Gabrieli Grabarek. Komisja, organizatorzy oraz goście z zadowoleniem uznali, że konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem Przygotowanych nalewek każdy mógł kosztować do woli w niebywale przyjaznej atmosferze. Wszystkie…
Uprawa selera korzeniowego. Seler korzeniowy uprawia się na glebach kompleksów pszennego bardzo dobrego i dobrego oraz kompleksu żytniego bardzo dobrego. Seler dobrze rośnie na glebach zasobnych w próchnicę.Seler uprawia się w pierwszym roku po oborniku lub po nawozach zielonych przyoranych w jesieni. Seler wymaga pH zbliżonego do obojętnego. Nawożenie roślin opiera się na wynikach zasobności gleby. Średnie dawki nawozów wynoszą. Azot 150-200kg czystego składnika na 1 hektar. Fosfor 100-150 kg czystego składnika na 1 hektar. Potas 180-260 kg czystego składnika na 1 hektar. Zwykle przed sadzeniem daje się około 100kg N/ha, a pozostałą ilość pogłównie w jednej lub dwóch dawkach.…