25 stycznia 2013

ZNACZENIE MAGNEZU DLA ROŚLIN.

Przygotowane przez
ZNACZENIE MAGNEZU DLA ROŚLIN.Objawy niedoboru magnezu pojawiają się na starszych, dolnych liściach w postaci plam. Na liściach zbóż i traw jednoliściennych, patrząc pod światło widoczne są pomiędzy żyłkami żółte drobne plamki określane jako paciorkowatość lub pasiastość liści. Na pozostałych roślinach ( dwuliściennych) uwidaczniają się na dolnych liściach żółte lub pomarańczowe plamy – tygrysowatość liści, a nerwy pozostają zielone. Brzegi i wierzchołki liści są jasne i zginają się ku górze. Rośliny mają zwiędły wygląd i słabiej wykształcają kwiaty, nasiona i owoce. Zdarza się, że objawy niedoboru magnezu błędnie rozpoznawane są przez rolników jako grzybowe choroby roślin. Niedobór magnezu powoduje:- spadek odporności…
Ostatnio zmieniany 25 stycznia 2013
19 grudnia 2012

KOLACJA WIGILIJNA W GMINIE GIZAŁKI

Przygotowane przez
Kolacja Wigilijna w Gminie Gizałki W dniu 13.12.2012 roku w Sali Gminnego Centrum Kultury w Tomicach została zorganizowana Gminna Kolacja Wigilijna. Organizatorami były Gminne Centrum Kultury w Gizałkach oraz Koło Gospodyń Wiejskich Tomice przy współudziale pozostałych KGW z terenu Gminy. W spotkaniu wzięło udział 120 osób były to głównie członkinie KGW oraz zaproszeni goście w osobach: Krzysztof Grabowski członek zarządu Urzędu Marszałkowskiego województwa wielkopolskiego, Robert Łoza Wójt Gminy Gizałki, Roman Rojewski Przewodniczący Rady Gminy oraz radni powiatowi z terenu Gminy Gizałki i radni Gminy Gizałki. W spotkaniu wziął też udział proboszcz parafii Szymanowice ks. Zdzisław Pietraszewski. Zebranych powitała Dyrektor Gminnego…
17 grudnia 2012

ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE

Przygotowane przez
 Z okazji świąt Bożego Narodzenia życzymy, aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła w rodzinnej atmosferze, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność                            Życzy:        Kierownik z współpracownikami   Zespołu Doradczego w powiecie pleszewskim
SZKOLENIA Z ZAKRESU CROSS – COMPLIANCE W POWIECIE PLESZEWSKIM W dniach od 12 do 29 listopada 2012r. w powiecie pleszewskim, odbył się cykl szkoleń z zakresu zasady wzajemnej zgodności (cross-compliance) w gospodarstwie rolnym. Uczestnikami szkolenia byli rolnicy z terenu powiatu pleszewskiego. Szkolenia cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem, niestety ilość miejsc była ograniczona. Potwierdzeniem uczestnictwa w szkoleniu było zaświadczenie. Każde szkolenie trwało 2 dni i obejmowało część teoretyczną i praktyczną połączoną z wizytą w gospodarstwie. Na szkolenia przyszło wielu rolników. Szkolenia były zapowiedzią obowiązujących od 1 stycznia 2013 roku przepisów w ramach zasady wzajemnej zgodności Obszaru C, w którym zawiera się…
17 października 2012

KONKURS TRADYCYJNEJ KUCHNI WIELKOPOLSKIEJ

Przygotowane przez
Konkurs Tradycyjnej Kuchni WielkopolskiejDnia 12 października przedstawicielki Stowarzyszenia Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego wzięły udział w Konkursie Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej, który odbył się w Świętej Górze koło Gostynia.Celem konkursu była promocja regionów poprzez ekspozycję potraw i wyrobów cukierniczych związanych z Wielkopolską. Swoje najlepsze potrawy i słodkości, prezentowały Koła Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszenia z całego województwa. Walory smakowe i wygląd potraw oraz wyrobów cukierniczych oceniało jury w składzie: szef kuchni hoteli „Pietrak" Wojciech Gubański jako przewodniczący, prezes Slow Food Wielkopolska i znawca regionalnej tradycji kulinarnej Marek Gąsiorowski, autor przewodników kulinarnych Andrzej Kuźmiński oraz mistrz cukiernictwa z firmy Zelandia Michał Doroszkiewicz. Rywalizacja była…
Ostatnio zmieniany 18 października 2012
01 października 2012

Zmiany we WPR UE po 2013 r.

Przygotowane przez
Zmiany we Wspólnej Polityce Rolnej Unii Europejskiej po 2013 r. Cele postawione przed Wspólną Polityką Rolną na najbliższą przyszłość to: - opłacalna produkcja żywności; - zrównoważone gospodarowanie zasobami naturalnymi oraz działania na rzecz klimatu; - zrównoważony rozwój terytorialny. Komisja Europejska proponuje nowy kształt Wspólnej Polityki Rolnej w opublikowanych projektach rozporządzeń, którym towarzyszy „Ocena skutków reformy WPR". Funkcjonowanie WPR do 2020 roku ma regulować pakiet siedmiu rozporządzeń w zakresie: - płatności bezpośrednich, - rozwoju obszarów wiejskich, - wspólnej organizacji rynków rolnych - oraz finansowania WPR. Dla realizacji tak istotnych wspólnotowych celów jak bezpieczeństwo żywnościowe oraz zrównoważony rozwój całej Unii Europejskiej konieczne…
24 września 2012

FESTIWAL SMAKÓW - POTRAWY Z KAPUSTY

Przygotowane przez
Festiwal Smaków – Potrawy z kapustyTrzecia edycja Festiwalu Smaków, a druga Potraw z kapusty odbyła się 23 września br. na terenach wystawowych Centrum Edukacyjno – Wystawowego w Marszewie. W konkursie udział wzięło 18 zespołów z powiatu pleszewskiego. Zespoły tworzyły Koła Gospodyń Wiejskich z sześciu gmin powiatu pleszewskiego, Stowarzyszenie Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego, Środowiskowy Dom Samopomocy z Czermina oraz młodzież z Technikum Gastronomicznego przy ZST w Pleszewie. Kapusta była podawana na wiele sposobów: był kapuśniak, gołąbki na kilka sposobów, był bigos w dwóch odsłonach, chleb z kapustą, żeberka z kapustą, golonka z kapustą, roladki wieprzowe z kapustą, kurczak z kapustą, zapiekanka…
24 września 2012

FESTIWAL SMAKÓW - KONKURS NALEWEK

Przygotowane przez
"FESTIWAL SMAKÓW" – KONKURS NALEWEK 23 września br. w Marszewie na Placu Targowym odbyła się impreza określana mianem „ Festiwal smaków"- Konkurs Nalewek . Organizatorami uroczystości było Stowarzyszenie „Wspólnie dla Przyszłości" oraz Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu- zespół Doradczy w Pleszewie. Robert Cichy, Piotr Fabisz i Bożena Grabowska, spróbowali aż 24 trunki. Wygrała nalewka z aroni pani Małgorzaty Sowińskiej. Wyróżniono ponadto nalewkę z wiśni pani Katarzyny Malinowskiej i nalewkę z malin pani Gabrieli Grabarek. Komisja, organizatorzy oraz goście z zadowoleniem uznali, że konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem Przygotowanych nalewek każdy mógł kosztować do woli w niebywale przyjaznej atmosferze. Wszystkie…
Ostatnio zmieniany 24 września 2012
20 września 2012

UPRAWA SELERA KORZENIOWEGO.

Napisane przez
Uprawa selera korzeniowego. Seler korzeniowy uprawia się na glebach kompleksów pszennego bardzo dobrego i dobrego oraz kompleksu żytniego bardzo dobrego. Seler dobrze rośnie na glebach zasobnych w próchnicę.Seler uprawia się w pierwszym roku po oborniku lub po nawozach zielonych przyoranych w jesieni. Seler wymaga pH zbliżonego do obojętnego. Nawożenie roślin opiera się na wynikach zasobności gleby. Średnie dawki nawozów wynoszą. Azot 150-200kg czystego składnika na 1 hektar. Fosfor 100-150 kg czystego składnika na 1 hektar. Potas 180-260 kg czystego składnika na 1 hektar. Zwykle przed sadzeniem daje się około 100kg N/ha, a pozostałą ilość pogłównie w jednej lub dwóch dawkach.…
Ostatnio zmieniany 01 maja 2013