Od 2004 roku Samorząd Miasta i Gminy Kępno wyróżnia osoby za wybitne zasługi dla Miasta i Gminy Kępno. Miłym zaskoczeniem dla pracowników Zespołu Doradczego w powiecie kępińskim było wręczenie statuetki „Przyjaciel Kępna" 2012r. w dniu 24 lutego b. r. naszej koleżance Marii Pieczara za długoletni wkład pracy wśród Kół Gospodyń Wiejskich i w rozwój obszarów wiejskich w dziedzinie przedsiębiorczości i agroturystyki, oraz całokształt pracy doradztwa rolniczego. Ogółem uhonorowano 8 osób . Gratulacje i życzenia wyróżnionym złożyli senatorowie, posłowie z Południowej Wielkopolski, oraz samorządowcy z tego regionu. Koleżance składamy gratulacje z okazji wręczenia prestiżowej statuetki i życzymy dalszych sukcesów w życiu…
fot. Jan Sarnowski Zespół Doradczy w powiecie kępińskim wspólnie ze Stowarzyszeniem Producentów Rolnych Gminy Baranów oraz Wielkopolską Izbą Rolniczą zorganizował wyjazd do Łodzi na Targi Rolnicze: XII Międzynarodowe Targi FERMA BYDŁA ( SALON WOZÓW PASZOWYCH I MASZYN DO ZBIORU I KONSERWACJI PASZ) oraz XV Międzynarodowe Targi FERMA ŚWIŃ I DROBIU. Wyjazd miał miejsce w sobotę 25 lutego 2012 r., w którym uczestniczyło 32 rolników z powiatu kępińskiego. Oprócz zwiedzania targów rolnicy mogli uczestniczyć w wykładach tematycznych. STASIAK PAWEŁ
02 marca 2012
PANEL GOSPODARCZY- „Potencjał powiatu kępińskiego”.
Przygotowane przez Piotr Twardowski
Na zaproszenie parlamentarzystów Polskiego Stronnictwa Ludowego z Południowej Wielkopolski w dniu 24 lutego 2012r. przebywał na terenie Kępna Wicepremier, Minister Gospodarki Waldemar Pawlak. Było to związane z otwarciem Biura Poselskiego Senator RP Andżeliki Możdżanowskiej z PSL. Kolejnym punktem pobytu był Panel Gospodarczy, którego współorganizatorami było Powiatowe Forum Społeczno-Gospodarcze i Samorządy Powiatu Kępińskiego. Zaproszeni goście to: euro deputowany Andrzej Grzyb, oraz parlamentarzyści PSL: Józef Racki i Piotr Walkowski, przedstawiciele władz samorządowych i gminnych powiatu przedsiębiorcy szczególnie z branży meblowej delegacje Straży Pożarnej, PSL, Kół Gospodyń, oraz pracownicy doradztwa rolniczego w powiecie kępińskim. Przewodniczący Forum Społeczno-Gospodarczego scharakteryzował sytuację gospodarczą powiatu kępińskiego której…
W MARCU Czasem w marcu zetnie wodę w garncu. Czego nie dokaże marzec, dokaże kwiecień. Czterdziestu męczenników jakich, będzie czterdzieści dni takich. Gdy bocian na święty Józef przybędzie, to śniegu już nie będzie. Gdy marzec mglisty, w lecie czas dżdżysty. Gdy na Józka bociek siądzie, mrozu więcej nie będzie. Gdy w marcu burza z grzmotem, miesiąc pogodny potem. Gdy w marcu od południa ryknie, wielki ci z tego urodzaj wyniknie. Ile mgieł w marcu , tyle deszczów w czerwcu. Jak po Benedykcie ciepło, to i w lecie będzie piekło. Jeśli w święty Kazimierz pogoda, to na kartofle uroda. Kiedy kruk…
01 marca 2012
ROLNICZE SZKOLENIA SPECJALISTYCZNE W POWIECIE KĘPIŃSKIM.
Przygotowane przez Piotr Twardowski
Zespół Doradczy WODR w powiecie kępińskim zorganizował w dniu 24 lutego 2012r. cykl szkoleń specjalistycznych na terenie powiatu dla rolników i mieszkańców obszarów wiejskich. W Sali Starostwa Powiatowego w Kępnie zrealizowano następujące tematy ; „ Racjonalne żywienie rodziny wiejskiej"- wykładowca Jolanta Szczepańska; -„Zasada wzajemnej zgodności w gospodarstwie rolnym"-wykładowca Jolanta Szydłowska ; -„Dziedzictwo kulturowe wsi jako wartość zasługująca na zachowanie"- wykładowca Wiktoria Maciejewska. W szkoleniach tych brało udział 20 rolników i mieszkańców wsi. W Nowej Wsi Książęcej w gminie Bralin odbyły się następujące szkolenia; „Działania przyjazne ochronie środowiska"- wykładowca Jolanta Szydłowska. -„Pomoc unijna w ramach PROW 2007-2013 '-wykładowca Jolanta Szczepańska. -„Zasady…
Mikstura na oczy z aloesu – odżywia, regeneruje /zaćma, jaskra/ 2żółtka z jajek wiejskich wymieszać z 2 łyżkami miodu, dodać 4 łyżki soku z aloesu, 4łyżki soku z cytryny i 1 szklankę wina białego gronowego, wytrawnego. Przelać do ciemnej butelki. Wacik namoczyć w miksturze i robić okłady na oczy 2 razy dziennie po 30 minut. Rozpuszczają się zanieczyszczenia w oczach, odżywia i regeneruje. Inhalacje przy astmie. 2 łyżki nasion kopru włoskiego i 2 łyżki anyżu zemleć w młynku do kawy, wsypać do 1 litra wrzącej wody, zagotować i postawić na najmniejszym ogniu. Oddychać głęboko ,aby olejki tych ziół leczyły chore…
01 lutego 2012
Żywienie kur niosek w chowie przydomowym w okresie zimowym
Przygotowane przez Piotr Twardowski
Chów kur w warunkach przydomowych ma wieloletnią tradycję. Jest on prowadzony w indywidualnych gospodarstwach rolnych i na działkach przydomowych. Ocenia się, że w chowie przydomowym znajduje się blisko 25 milionów kur. Produkują one jaja na tzw. samozaopatrzenie, które pokrywa blisko 50 % zapotrzebowania. Są to głównie stada liczące 10 – 20 sztuk, ale są również stada znacznie większe. W wielu zagrodach drób ma wydzieloną , zamkniętą przestrzeń w gospodarstwie, co stanowi prawidłowość. Minęły czasy ,kiedy kury i inne ptactwo domowe swobodnie poruszało się po całym podwórzu, budynkach inwentarskich i składowych. Przeznaczona przestrzeń stanowiąca wybieg jest większa lub mniejsza. W okresie…
24 stycznia 2012
Szkolenie w zakresie stosowania środków ochrony przy użyciu opryskiwaczy
Przygotowane przez Piotr Twardowski
Szkolenie w zakresie stosowania środków ochrony przy użyciu opryskiwaczy Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu Zespół Doradczy w Kępnie informuje, że szkolenie w zakresie stosowania środków ochrony przy użyciu opryskiwaczy odbędzie się w Olszowie (gm. Kępno) w dniach 28-29.02.2012 Rozpoczęcie kursu - 28.02.2012, godz. 10:00 w "SALI WIEJSKIEJ OSP".Proszę zabrać dane osobowe Zgłoszenia na kurs przyjmujei wszelkich informacji udziela WODR P-ń, Zespół Doradczy w powiecie kępińskimtel. 0627828568 oraz 723678035
Nadmiar „złego" cholesterolu /LDL/ jest przyczyną groźnych chorób cywilizacyjnych. Odkłada się w organizmie w postaci złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych powodując ich zwężenie, zaburzenia krążenia, zmiany miażdżycowe, niewydolność pracy serca /zawał/ i procesy przedwczesnego starzenia się organizmu. Organizm wytwarza 2/3 potrzebnego cholesterolu, a 1/3 pochodzi ze spożywanej żywności. Racjonalne odżywianie i zdrowy styl życia to recepta na zagrożenia spowodowane nadmiarem cholesterolu. Tłuszcze zwierzęce nasycone zawierające cholesterol powodują zahamowanie aktywności białkowych receptorów wątroby, która traci swoje zdolności odbierania nadmiaru cholesterolu. Co zatem robić, aby zapobiec zwiększeniu poziomu cholesterolu? 1. Jeść mniej tłuszczów nasyconych- zwierzęcych maksymalnie 30% /masło, tłuste mięsa/, a więcej…