Na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (Dz. Urz. UE nr L 304 z dnia 22 listopada 2011 r.), wszystkie placówki gastronomiczne mają obowiązek informować klientów, jeżeli oferowane przez nich dania zawierają składniki najczęściej wywołujące alergie, czyli tzw. alergeny. Wszystkie produkty spożywcze potencjalnie mogą spowodować uczulenie pokarmowe, jednak uważa się, że w Europie ryzyko alergii odnosi się przede wszystkim do 14 alergenów pokarmowych i dlatego te alergeny podlegają obowiązkowi znakowania. Zgodnie z rozporządzeniem konsument ma prawo dowiedzieć się, czy w produkcie występują: zboża zawierające gluten, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne (arachidowe), soja, mleko (łącznie z laktozą), orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie,…
Pamiętamy, że przepisy sanitarne po wprowadzeniu ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z dnia 27 września 2006r., Nr 171, poz. 1225) spowodowały rezygnację z żywienia gości w wielu gospodarstwach agroturystycznych na rzecz udostępniania turystom kuchni i aneksów kuchennych do przygotowywania posiłków we własnym zakresie. Obecnie, zgodnie z ustawą z dnia 2 grudnia 2009 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw: art. 63, ust. 2 otrzymuje brzmienie: „2. Zatwierdzenie nie jest wymagane w odniesieniu do:  ….. 4. gospodarstw agroturystycznych. W ust. 3 art. 63 w/w ustawy mówi…
30 sierpnia 2013

Chłodniki

Przygotowane przez
Na upalne dni warto zaserwować rodzinie pożywne zupy – chłodniki warzywne lub owocowe. Niestety, upały nie zwalniają z przygotowania pożywnych dań, które dostarczą odpowiednich składników odżywczych, żeby w dobrym zdrowiu przetrwać wysokie temperatury. W zależności od upodobań można przygotowywać chłodniki łagodne lub bardziej pikantne w przypadku chłodników na bazie warzyw. Natomiast zupy owocowe z pewnością będą smakowały nie tylko dzieciom. Chłodnik klasyczny Składniki:1 l kefiru ( lub maślanki),  pęczek botwinki,  pęczek rzodkiewek,  pęczek koperku, pęczek szczypiorku, cukier, pieprz, sól Botwinkę umyć, liście i łodygi   pokroić, a buraczki obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać małą ilością wody, gotować…