Archiwum aktualności - WODR Poznań
26 lutego 2016
Do 14 marca 2016 roku trzeba zarejestrować urządzenia chłodnicze, np. schładzarki do mleka, klimatyzatory, chłodnie do owoców i warzyw!
Przygotowane przez Wioletta Kmiećkowiak
Do 14 marca 2016 r. właściciele urządzeń chłodniczych mieszczących ponad 3 kg czynnika chłodzącego, w tym także rolnicy, powinni zgłosić swój sprzęt do Centralnego Rejestru Operatorów (CRO). Jeśli tego nie zrobią, mogą grozić im kary. Obowiązek ten wynika z przepisów dostosowujących polskie prawo do przepisów prawa UE, a dotyczących substancji zubażających warstwę ozonową oraz niektórych fluorowanych gazów cieplarnianych. Działanie to dotyczy ścisłej kontroli korzystania z urządzeń chłodniczych, która ma na celu ochronę warstwy ozonowej Ziemi i zapobieganie ocieplaniu się klimatu. W związku z powyższym do Centralnego Rejestru Operatorów mają trafić dane o urządzeniach chłodniczych. Każde z tych urządzeń musi mieć założoną Kartę Urządzenia, w której ujęte będą m.in. rodzaj i ilość czynnika chłodniczego. Operator urządzenia* rejestruje się w CRO, na stronie internetowej Instytutu…
W najbliższą sobotę, tj. 6 lutego br., w galerii handlowej City Center w Poznaniu odbędzie się akcja pt. „Uszczypnij raka”. Program przewiduje dla każdego: uzyskanie wiedzy tak bardzo potrzebnej dla nas, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór; skorzystanie z punktu badań i porad profilaktycznych (bezpłatne podstawowe badanie krwi, porady onkologa, dietetyka); zdrowe śniadanie – w godzinach od 10.00 do 12.00 najlepsi kucharze poznańskich restauracji przygotują cztery wersje śniadania dla ponad 400 osób; zdrowe przekąski – w godzinach popołudniowych będzie wspólne przyrządzanie zdrowych przekąsek; wiele atrakcji i konkursów dla dzieci. Na tych, którzy w sobotę 6 lutego odwiedzą Poznań City Center, czekają eksperci, specjaliści ze Szpitala Klinicznego Przemienienia Pańskiego w Poznaniu. Warto porozmawiać o profilaktyce zdrowotnej w chorobach nowotworowych.
27 stycznia 2016
UWAGA przedsiębiorcy uczestniczący w mechanizmie dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny!
Napisane przez Dorota Jakowczuk-Gregulec
Zgodnie z Rozporządzeniem Wykonawczym Komisji (UE) 2016/85 z dnia 25 stycznia 2016 r., składanie wniosków o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny zostaje zawieszone na okres od dnia 27 stycznia 2016 r. do dnia 2 lutego 2016 r. Wnioski o zawarcie umów złożone w tym okresie nie będą przyjmowane.
14 stycznia 2016
ARR: Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny
Napisane przez Dorota Jakowczuk-Gregulec
Od 4 stycznia 2016 roku Agencja Rynku Rolnego przyjmuje wnioski w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Do chwili obecnej Agencja Rynku Rolnego zarejestrowała 22 ważne wnioski od sześciu Przedsiębiorców, opiewające łącznie na 1593 tony wieprzowiny. Największym zainteresowaniem cieszy się okres przechowywania: 150 dni – 1082 t, a następnie: 90 dni – 490 t oraz 120 dni – 21 t. Zainteresowanie mechanizmem wśród Przedsiębiorców jest bardzo duże. ARR odbiera wiele telefonów z pytaniami. Wyjaśnia warunki, pomaga w wypełnianiu dokumentów. Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny stanowią jeden z mechanizmów interwencyjnych na rynku mięsa w UE. Realizacja powyższego mechanizmu w ramach kompetencji ARR polega na udzielaniu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny na terenie Polski zgodnie z zasadami obowiązującymi w UE. W mechanizmie mogą uczestniczyć Przedsiębiorcy, którzy: mają siedzibę i są zarejestrowani na terenie Unii Europejskiej…
Decydując się na psa, powinniśmy najpierw zastanowić się, czy będzie mieszkał z nami pod jednym dachem, czy też na dworze. Jeśli optujemy za drugim rozwiązaniem, koniecznie musimy pomyśleć o budzie. Na rynku jest mnóstwo przytulnych psich domów. Z reguły są to konstrukcje jednoizbowe, jeśli jednak chcemy swemu podopiecznemu zapewnić lepszy komfort cieplny, należy rozejrzeć się za budą z przedsionkiem. Problemem mogą być dość wygórowane ceny. Za budę dla małego psiaka zapłacimy najmniej 200 złotych, natomiast szukając domu dla na przykład owczarka niemieckiego, musimy liczyć się ze wzrostem kosztów do około 500 złotych. W tej sytuacji może warto byłoby pomyśleć nad samodzielną budową schronienia dla naszego czworonoga? Jest to oczywiście propozycja dla osób, które dysponują przydomowym warsztatem, wyposażonym w podstawowe narzędzia. Pod ręką trzeba mieć przede…
10 grudnia 2015
UWAGA! Pomoc dla prowadzących chów i hodowlę ryb słodkowodnych
Napisane przez Dorota Jakowczuk-Gregulec
W związku z przyjętym przez Radę Ministrów i podpisanym przez Prezesa Rady Ministrów w dniu 9 grudnia 2015 br. projektem rozporządzenia Rady Ministrów zmieniającym rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 27 stycznia 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu i sposobów realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (Dz.U. z 2015 r., poz. 187 z póź. zm.), które m.in. wprowadza pomoc finansową dla podatnika podatku rolnego, który w 2015 r. prowadził chów i hodowlę ryb słodkowodnych w stawach rybnych położonych na obszarze gmin, w których wystąpiła susza w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniach, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa informuje o możliwości ubiegania się o pomoc w ramach niniejszego programu wśród hodowców ryb.. Stawka pomocy wynosi 300 zł na 1 ha powierzchni gruntów pod stawami zarybionymi. Wysokość pomocy ustala się jako iloczyn powierzchni gruntów…
Pobierz załącznik:
- Wniosek o udzielenie pomocy finansowej (2459 Pobrań)
04 listopada 2015
Cykl seminariów „Babiniec II – jarmark wiedzy i innowacji”
Napisane przez Dorota Jakowczuk-Gregulec
„Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”, Instytucja zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich. Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie, współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej PROW na lata 2014-2020. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie rozpoczyna realizację cyklu seminariów dla kobiecych organizacji pozarządowych (m.in. KGW) lub działających na rzecz kobiet na obszarach wiejskich pt. „Babiniec II – jarmark wiedzy i innowacji”. Seminaria organizowane będą w siedzibie Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie, ul. Meiselsa 1. Udział w nich jest bezpłatny – organizatorzy pokrywają koszty noclegu, wyżywienia, części merytorycznej szkolenia oraz materiałów dydaktycznych. Terminy szkoleń: 14-16.11.2015 r.,…
Pobierz załącznik:
- Program seminarium (2240 Pobrań)
- Karta zgłoszenia uczestnictwa – plik DOC (2111 Pobrań)
- Karta zgłoszenia uczestnictwa – plik PDF (2178 Pobrań)
02 listopada 2015
Jak pomagać i współpracować z Bankami Żywności
Napisane przez Dorota Jakowczuk-Gregulec
Federacja Polskich Banków Źywności przygotowała folder zatytułowany „Jak pomagać i współpracować z Bankami Źywności – Przekaż produkty spożywcze do Banku Żywności na rzecz osób najuboższych w Twoim regionie”. Folder przedstawia działalność Banków Żywności i opisuje, kto może być darczyńcą, jakie produkty i w jaki sposób można przekazywać najbardziej potrzebującym. Folder udostępniamy do pobrania -> tutaj.
30 października 2015
Nieodpłatne szkolenia/warszaty wędzarnicze dla obecnych i przyszłych przetwórców
Przygotowane przez Wiktoria Maciejewska
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu informuje, że Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu realizuje szkolenie pt.: „Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne – ocena ryzyka przekroczenia dopuszczalnych limitów WWA w wyrobach mięsnych wędzonych”, w którym mogą wziąć udział zarówno przedstawiciele zakładów przetwórczych, jak i rolnicy prowadzący czy planujący prowadzić przetwórstwo przyzagrodowe. Udział w szkoleniu jest nieodpłatny. Do wyboru są 4 terminy szkoleń: I 3-4 listopada 2015 roku II 9-10 listopada 2015 roku III 13-14 listopada 2015 roku IV 16-17 listopada 2015 roku Szkolenie jest dwudniowe, przewiduje 4 procesy wędzenia w wędzarni tradycyjnej z wykorzystaniem różnych parametrów wędzenia i rejestracją temperatur na każdym etapie. Uczestnik szkolenia otrzyma wyniki badań wędzonych w trakcie szkolenia produktów, wraz z zapisem przebiegu temperatur. Program szkolenia, prowadzonego przez przedstawicieli nauki, przewiduje…