wolsztyński - WODR Poznań
15 września 2014

GRZANKI Z POMIDORAMI Z ANCHOIS

Przygotowane przez
Promując tradycyjne metody utrwalania i przetwarzania owoców i warzyw w gospodarstwach domowych zarówno na wsi jak i w miastach  , chciałam się  pochwalić kolejnym wypróbowanym przepisem znalezionym w intrenecie . W tym przepisie w roli głównej nasze krajowe pomidory oraz anchois czyli bardzo słone fileciki z sardeli europejskiej - ryby żyjącej w Morzu Śródziemnym, Czarnym i Oceanie Atlantyckim. GRZANKI Z POMIDORAMI Z ANCHOIS Polecam bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu grzanki . Potrzebne składniki: - pomidory  - 3 sztuk - anchois  - 6 sztuki - sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie - ser żółty - 150 gramów - bagietka…
Szkolenie z zakresu procedur uzyskiwania pozwoleń na budowę i rozbudowę  chlewni Organizatorem szkolenia jest PZHiPTCh „ POLSUS” Udział w szkoleniu jest bezpłatny , organizator zapewnia przerwę kawową oraz obiadową dla wszystkich uczestników . Liczba miejsc jest ograniczona , wstep na szkolenia tylko dla osób z zaproszeniem. Szkolenia  odbędą się w CWS WODR w Sielinku , 63-300 OPALENICA , Ul. Parkowa 2 w trzech terminach: 24.09.2014 w godz. 9.00 – 17.00 15.10.2014 w godz. 9.00 – 17.00 16.10.2014 w godz. 9.00 – 17.00 Zapisy oraz odpowiedzi na wszystkie dodatkowe pytania  PZHiPTCh „ POLSUS” Filia w Poznaniu , pod numerem tel.  62 823…
10 września 2014

Kryterium wyboru operacji

Przygotowane przez
Kryterium wyboru operacjiwniosków Modernizacji Gospodarstw Rolnych z 2013r. 1. Aby mieć przyznaną pomoc należy otrzymać zgodnie z dokonaną aktualizacją - nie mniej niż 3,5 pkt.. 2. Punkty przyznaje się za:a/. realizację operacji w gospodarstwie, w którym głównym kierunkiem produkcji jest trzoda chlewna:- jeżeli średnia roczna liczba świń w stadzie w 2013 r. wynosi 10-200szt. – 1 pkt.- jeżeli średnia roczna liczba świń w stadzie w 2013 r. wynosi 200-1000szt. – 3 pkt.- jeżeli średnia roczna liczba świń w stadzie w 2013r. wynosi 1000-2000szt. – 2 pkt. b/. realizację operacji w gospodarstwie, w którym trwałe użytki zielone stanowią coco najmniej 30%…
Ostatnio zmieniany 11 września 2014
Promując tradycyjne metody utrwalania i przetwarzania owoców i warzyw w gospodarstwach domowych zarówno na wsi jak i w miastach  , chciałam się  pochwalić wypróbowanym przepisem znalezionym w intrenecie , który ma  już dużą tradycję rodzinną Pani , która prowadzi swojego bloga . Ona podaje ,że najlepiej smakuje z lodami waniliowymi i też ma rację , natomiast ja podaję  z bitą śmietaną i też jest pysznie . Przepis godny wypróbowania Ciasto: • 3 szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 szklanka cukru • 1 cukier wanilinowy • 250 g zimnego masła • 4 jajka Jabłka: • 2 kg…
Uwaga rolnicy planujący założyć las! W związku z planowaną do 31.12.2014 r. przez Krajową Radę Izb Rolniczych operacją szkoleniową z zakresu "Pielęgnowania i ochrony upraw leśnych" w ramach działania : "Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie objętego PROW na lata 2007-2013" Ogłaszamy nabór na powyższe 2  dniowe wyjazdowe  szkolenie . Miejsca  szkolenia zostaną podane przez organizatora na 7 dni przed szkoleniem) Uczestnikami mogą być: a) rolnicy, którzy planują założyć las oraz członkowie ich rodzin (czyli teoretycznie każdy rolnik); b) Beneficjenci działania 5 "Zalesianie gruntów rolnych " Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2004-2006 oraz działania 221/223 "Zalesianie…
Promocja spożycia owoców i warzyw przez Polaków ! Embargo na polskie owoce i warzywa nałożone przez stronę rosyjską zdecydowanie pogorszyło sytuację tego sektora, sytuacja jest poważna. Jednym ze sposobów rozwiązania embarga jest promocja spożycia owoców i warzyw przez Polaków . Promocja spożycia to jeden z elementów osłabiających skutki embarga. Rozwijająca się kampania społeczna dobrze świadczy o zachowaniach naszych konsumentów. To przejaw współczesnego patriotyzmu. Wielkopolski  Ośrodek  Doradztwa Rolniczego w Poznaniu także podjął inicjatywę promowanie tradycyjnych metod utrwalania i przetwarzania owoców i warzyw gospodarstwach domowych zarówno na wsi, jak i w miastach.   Najważniejszym  argumentem , dlaczego powinniśmy jeść więcej owoców i…
21 sierpnia 2014

ZAPRASZAMY NA BEZPŁATNE SZKOLENIA

Przygotowane przez
ZAPRASZAMY NA BEZPŁATNE SZKOLENIA WODR w Poznaniu razem z Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu rozpoczyna realizację projektu szkoleniowego pn.: ”PRZETWÓRSTWO NA POZIOMIE GOSPODARSTWA ROLNEGO WARUNKIEM DYWERSYFIKACJI DOCHODU RODZIN ROLNICZYCH (ZBOŻA, OWOCE, MIĘSO I MLEKO) ORAZ PODSTAWY SPRZEDAŻY BEZPOŚREDNIEJ”. Szkolenia prowadzone będą w Centrum Doradztwa Rolniczego oddział w Radomiu, ul. Chorzowska16/18, które posiada specjalistyczną bazę dydaktyczną. Udział w szkoleniach jest całkowicie bezpłatny. Obejmuje to m.in. przejazd autokarem do z miejsca zbiórki do Radomia i ubezpieczenie, noclegi, wyżywienie, materiały szkoleniowe, dobrą zabawę;), itd. Głównym celem szkolenia jest przekazanie od strony praktycznej wiedzy z zakresu technologii, wymagań higienicznych, bezpieczeństwa żywności oraz wymagań…
Rolniku ! Od 1 -31 sierpnia to czas składania wniosków o zwrot podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego wykorzystywanego do produkcji rolnej w 2014 roku Podstawa prawna: Ustawa z dnia 10 marca 2006 r. o zwrocie podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego wykorzystywanego do produkcji rolnej (Dz. U. z 2006 r. Nr 52 poz. 379); Ustawa z dnia 22 grudnia 2011 r. o zmianie niektórych ustaw związanych z realizacją ustawy budżetowej (Dz. U. z 2011 r. Nr 291 poz. 1707) Rok 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Stawka* 0,85zł 0,85 zł 0,85 zł 0,95 zł 0,95 zł 0,95…
10 lat dopłat bezpośrednich dla producentów rolnych Stawki płatności bezpośrednich w latach 2004-2013 Rodzaj płatności Stawki płatności 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 JPO – jednolita płatność obszarowa – zł/ha 210,53 225,00 276,28 301,54 339,31 506,98 562,09 710,57 732,06 830,30 UPO – uzupełniająca płatność do powierzchni upraw podstawowych – zł/ha 292,78 282,35 313,45 294,91 269,32 356,47 327,28 274,23 211,80 139,39 PZ – płatność do powierzchni upraw roślin przeznaczonych na paszę, uprawianych na trwałych użytkach zielonych – zł/ha - - - 438,76 379,55 502,62 439,03 396,14 306,99 238,93 Płatność uzupełniająca do powierzchni uprawy chmielu, do której przyznano…