ostrzeszowski - WODR Poznań
 PIECKI NAJLEPSZYM PRODUKTEM XIII EDYCJI KONKURSU ,,NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO SMAKI REGIONÓW''      Dnia 16.08.2013 roku w siedzibie Wagi Miejskiej na Starym Rynku w Poznaniu odbył się regionalny finał XIII edycji konkursu ,, Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną. Organizatorem centralnym tego wydarzenia jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Jego regionalnym organizatorem jest Urząd Marszałkowski  Województwa Wielkopolskiego i Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego  w Poznaniu. Do konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy 2013 roku zakwalifikowano 66 produktów. Wśród nich,  powiat…
Ostatnio zmieniany 23 sierpnia 2013
Powiatowa Wystawa Koni oraz Dni Zagrody w powiecie ostrzeszowskim      Prawdziwy rumak winien mieć oczy i nogi jelenia, chód wilka, chrapy łosia, a pierś niewiast. Takich koni oczekiwano podczas  kolejnej już Powiatowej Wystawy  Koni  w dniach 6-7 lipca 2013r.  na terenie Gospodarstwa Hodowlanego w Korpysach pod Niedźwiedziem Pana Marka Kubackiego. Organizatorem przedsięwzięcia był Powiat Ostrzeszowski oraz Powiatowe Koło Wielkopolskiego Związku Hodowców Koni oraz Ośrodek Hodowli Koni Marka Kubackiego jak również Zespół Doradczy w powiecie ostrzeszowskim Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu , który to zorganizował na terenie wystawy Dni Zagrody w powiecie ostrzeszowskim, gdzie wszyscy zainteresowani mogli uzyskać interesujące ich…
Ostatnio zmieniany 20 sierpnia 2013
Uprawa roli i siew w integrowanej produkcji pszenicy ozimej Integrowana produkcja jest systemem gospodarowania, w którym w sposób harmonijny wykorzystuje się postęp techniczny i biologiczny w uprawie, nawożeniu i ochronie roślin. Dlatego duże znaczenie w integrowanej produkcji pszenicy ma odpowiednia uprawa roli, z mniejszym lub większym wykorzystaniem elementów uprawy konserwującej. Celem uprawy roli jest poprawa warunków rozwoju rośliny uprawnej poprzez napowietrzanie gleby, udostępnianie składników pokarmowych, sprzyjanie gromadzeniu wody oraz redukcję liczebności agrofagów. Tradycyjna uprawa płużna ma szereg wad, do których zaliczyć trzeba sprzyjanie erozji wodnej i wietrznej oraz konieczność dużych nakładów pracy oraz energii. Dawniej, głęboka orka oraz liczne uprawki…
Ostatnio zmieniany 18 lipca 2013
18 lipca 2013

Wyjazd studyjny ZD Ostrzeszów

Przygotowane przez
W dniach 13-14.06.2013r. ZD Ostrzeszów  zorganizował wyjazd studyjny  rolników oraz części doradców do gospodarstw o profilu ekologicznym województwa śląskiego oraz  gospodarstw agroturystycznych w okolicach Beskidu Żywieckiego. W pierwszym dniu uczestnicy zapoznali się z nowoczesną uprawą i sprzedażą roślin i zwierząt produkowanych ekologicznie tj. bez udziału ogólnie pojętej chemii ( środków ochrony roślin, nawozów mineralnych itd.)   Gospodarstwa  te były w przedziale 20-30 ha produkujący głównie warzywa, żywiec wieprzowy i wołowy oraz wytwarzający ekologiczne produkty takie jak: wędliny, napoje, przetwory z owoców i warzyw  ale również różnego rodzaju nalewki z sezonowych owoców. Właściciele tych gospodarstw bardzo chętnie podzielili się  swoją  wiedzą…
Ostatnio zmieniany 18 lipca 2013
Realizacja programu rolnośrodowiskowego na terenie powiatu ostrzeszowskiego. Doradztwo w zakresie programu rolnośrodowiskowego w ramach PROW 2007-13 prowadzili na terenie  działania  Zespołu    Doradczego  w  Ostrzeszowie  doradcy  rolnośrodowiskowi:  Sylwia Rymanowska ,Mirosława  Kaminik , Tomasz Szymański. Łącznie od roku 2009 doradcy napisali 154 plany rolnośrodowiskowe ,które są realizowane w gospodarstwach powiatu ostrzeszowskiego.                   Najpopularniejszym pakietem jest  8.  Ochrona wód i gleb  -zwłaszcza w zakresie  międzyplonu ścierniskowego i ozimego , który wdrożono  do 145  Gospodarstw. Kolejno uznanym przez rolników był pakiet 3 „Ekstensywne trwałe użytki zielone” ,który mimo naboru tylko  w pierwszych  3 latach funkcjonowania programu rolnośrodowiskowego wprowadzono  do 16 gospodarstw zachowując cenne walory przyrodnicze…
PODSTAWY ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY Prawidłowe żywienie należy do najważniejszych czynników wpływających korzystnie na stan zdrowia dziecka oraz jego zdolność do uczenia się, aktywność ruchową, samopoczucie i stan emocjonalny. Na co zatem należy zwrócić uwagę, aby zapewnić dziecku prawidłowy rozwój i zdrowie? Główną zasadą racjonalnego żywienia jest, aby każdy posiłek tj. śniadanie, obiad i kolacja, zawierał produkty będące źródłem pełnowartościowego białka (mleko i jego przetwory, mięso i wędliny, jaja, ryby) oraz aby był wzbogacony warzywami i owocami, które są dla organizmu przebogatym źródłem naturalnych witamin i składników mineralnych. Dzieci i młodzież powinny spożywać 4 – 5 posiłków w ciągu dnia…
Ostatnio zmieniany 03 lipca 2013
Każdy ROLNIK, który chce odzyskać część pieniędzy wydanych na olej napędowy używany do produkcji rolnej powinien zbierać faktury VAT   1. W terminie od 1 lutego 2013 r. do 28 lutego 2013 r. należy złożyć odpowiedni wniosek do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta, w zależności od miejsca położenia gruntów rolnych wraz z fakturami VAT (lub ich kopiami) stanowiącymi dowód zakupu oleju napędowego w okresie od 1 sierpnia 2012 r. do 31 stycznia 2013 r., 2. W terminie od 1 sierpnia 2013 r. do 31 sierpnia 2013 r. należy złożyć odpowiedni wniosek do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta, w zależności od…
Ostatnio zmieniany 05 czerwca 2013
Podsumowanie Działalności Doradczej ZD  w Ostrzeszowie za 2012r.           Zespół Doradczy z powiatu ostrzeszowskiego zorganizował na Sali UMiG w Ostrzeszowie w dniu 21.03.2013 Podsumowanie Działalności Doradczej Zespołu za rok 2012.   W podsumowaniu wzięli doradcy ZD, rolnicy przedstawiciele jednostek samorządowych, Starostwa Powiatowego, instytucji współpracujących między innymi: Paweł Uścinowicz - Zastępca Burmistrza MiG Ostrzeszów, Władysław Karnicki - Kierownik Wydziału Ochrony Środowiska, Rolnictwa i Leśnictwa Starostwa Powiatowego, Jan Kubiak –inspektor PIORiN, Tomasz Bugaryn - sekretarz UG Doruchów, Marek Zwiernik lek. wet-PIW Ostrzeszów, Izabela Jackowska- KRUS Ostrzeszów, Paweł Jędrzejewski CN Gostyń Oddz. Ostrzeszów, Marian Jacek Bochen Przewodniczący WIR Ostrzeszów, Zbigniew Broniszewski Przewodniczacy…
Ostatnio zmieniany 26 marca 2013
03 stycznia 2013

Kwota mleczna po 38 gr/kg

Przygotowane przez
Kwota mleczna po 38 gr/kg Rolnicy których limit produkcji mleka jest niewystarczający mają możliwość nabycia kwoty mlecznej. Część z nich już się zaopatrzyła w dodatkowe limity, są też tacy którzy nadal czekają z decyzją. Kwotę mleczną nabyć można w drodze kupna/sprzedaży od 1 sierpnia do ostatniego dnia lutego kolejnego roku. W tym przypadku do krajowej rezerwy przechodzi 5 proc. kwoty stanowiącej przedmiot umowy. Poza kupnem limit produkcyjny można nabyć na podstawie dzierżawy, czy oddania w użytkowanie kwoty mlecznej, a umowę należy dostarczyć do właściwego Oddziału Terenowego ARR w terminie od 1 sierpnia do 31 stycznia kolejnego roku. Umowa wygasa automatycznie…