Zagrody edukacyjne w Wielkopolsce
Autorzy:
Wstęp: Anna Brzezińska, Sylwia Graja-Zwolińska
Opisy zagród: Marta Kondraciuk
Wieś znana obecnie nie opiera się jedynie na filarze produkcji rolniczej. Wpływ na nią mają oferowane produkty i usługi, często innowacyjne. Do takich przykładów należy niewątpliwie Ogólnopolska Sieć Zagród Edukacyjnych, której ideą jest popularyzacja rolniczego oblicza wsi z wykorzystaniem zasobów lokalnych (materialnych i niematerialnych). Zagrody edukacyjne są szansą na różnicowanie pozarolniczej działalności na obszarach wiejskich, podniesienie prestiżu zawodu rolnika, wzbogaceniu wiedzy o pochodzeniu żywności, a także zachowaniu dziedzictwa kulturowego wsi. Publikacja pokazuje, jak w atrakcyjny sposób w Wielkopolskich Zagrodach Edukacyjnych można przekazać wiedzę w tym zakresie, jednocześnie dobrze się bawiąc i obcując ze środowiskiem wsi.
Innowacyjna wieś
Autorzy:
Wstęp: prof. UPP dr hab. Wawrzyniec Czubak
Opisy innowacji pochodzą z formularzy zgłoszeniowych do konkursu
Publikacja ma na celu rozpowszechnienie dobrych praktyk innowacyjności na obszarach wiejskich. Wskazuje, że innowacyjnością są nie tylko nowe metody i technologie produkcji, ale także wykorzystanie dawnych, znanych już długo metod, procesów i technologii w nowej formie. Pokazuje, że innowacja na wsi jest często powrotem do tradycji w oparciu o nowe wyzwania i pogłębioną wiedzę. Innowacje tworzą ludzie dla ludzi i wynikają one z ich życia, potrzeby zmian, które mają ułatwić funkcjonowanie i ulepszyć ich życie.
Hodowla i użytkowanie zielononóżek kuropatwianych
Autor:
prof. UPP dr hab. Sebastian Nowaczewski
Zielononóżki kuropatwiane posiadają szereg cech behawioralnych, przystosowawczych, predysponujących je do chowu ekstensywnego, gdzie główny nacisk kładzie się na wysokie wartości odżywcze i jakość produktów, ale także na szeroko rozumiany dobrostan.Publikacja została poświęcona hodowli i użytkowaniu tej rasy.
Chów królików – podstawowe zasady i warunki utrzymania
Autor:
dr inż. Katarzyna Roman
Króliki są najwcześniej udomowionymi zwierzętami spośród zwierząt futerkowych. Najbardziej popularnym celem utrzymywania tych zwierząt jest pozyskiwanie mięsa o dużych walorach smakowych oraz zdrowotnych. W publikacji omówiono zagadnienia związane z warunkami utrzymania królików, żywieniem oraz zasadami higieny i profilaktyki.
Hodowla i chów gęsi
Autor:
prof. UPP dr hab. Sebastian Nowaczewski
W Polsce najbardziej popularną rasą użytkową gęsi jest gęś biała kołudzka, która wywodzi się bezpośrednio od gęsi białej włoskiej. W publikacji porównano gęsi rodu nieśnego W11 oraz mięsnego W33. Omówiono warunki utrzymania gęsi oraz wymagania żywieniowe.
Czynniki wpływające na plon i jakość surowca zielarskiego
Autor:
dr inż. Joanna Newerli-Guz
Zioła są cenione zarówno ze względu na swoje cechy sensoryczne, tj. smak, zapach, możliwość wykorzystania w kuchni, a przede wszystkim ze względu na swoje właściwości lecznicze.
W publikacji omówiono między innymi czynniki wpływające na jakość surowca zielarskiego, zabiegi agrotechniczne, zbiór surowca oraz metody usuwania zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Przedstawiono także skalę uprawy surowca zielarskiego w Polsce.
Jak skutecznie zachować jakość owoców i warzyw? Nowoczesne podejście do postępowania pozbiorczego i przechowywania
Autor:
dr hab. Elżbieta Radziejewska-Kubzdela
Stosowanie odpowiednich metod w postępowaniu pozbiorczym i warunków przechowywania pozwala nie tylko zachować dobrą jakość owoców i warzyw, ale również skutecznie przedłużyć ich trwałość, przy ograniczeniu strat masy.
W publikacji omówiono czynniki warunkujące jakość owoców i warzyw. Przedstawiono jak postępować z surowcem po zbiorze. Omówiono także nowoczesne podejście do przechowywania.
Współczesne uwarunkowania i wyzwania gospodarowania wodą w rolniczej przestrzeni produkcyjnej Wielkopolski
Praca zbiorowa
pod redakcją Jerzego Bykowskiego
Publikacja ma na celu rozpowszechnienie dobrych praktyk optymalizujących zużycie wody w gospodarstwach i produkcji rolniczej, stosowania odpowiednich zabiegów i agrotechnik, sposobów gromadzenia wody w okresach nadmiaru i wykorzystania w okresach niedoboru.
Książka w sposób metodyczny kompensuje aktualną wiedzę w tym zakresie i obejmuje następujące zagadnienia: 1) Zdolności retencyjne gleb i dynamika uwilgotnienia strefy korzeniowej w sezonie wegetacyjnym w skali pola; 2) Jak zatrzymać wodę na polu? Wpływ agrotechniki na gospodarkę wodną; 3) Nawadniać czy nie nawadniać, dylematy współczesnego rolnictwa; 4) Ciśnieniowe systemy nawadniające w uprawach polowych; 5) Wykorzystanie ścieków oczyszczonych do nawodnień w rolnictwie; 6) Aktualny stan urządzeń melioracyjnych i możliwości poprawy ich funkcjonowania; 7) Odpływ sterowany jako kompleksowe podejście do tradycyjnych melioracji; 8) Funkcje, planowanie i użytkowanie w gospodarstwie małych zbiorników wodnych; 9) Charakterystyka materiałów budowlanych stosowanych w budowie i remontach urządzeń melioracji wodnych; 10) Uwarunkowania prawne realizacji rolniczych obiektów budowlanych; 11) Wykorzystanie dronów w rolnictwie precyzyjnym oraz we wspomaganiu decyzji nawodnieniowych.
Środowiskowe i zdrowotne znaczenie ekologicznej produkcji rolnej
Ekologiczna metoda produkcji rolnej pełni podwójną funkcję społeczną: z jednej strony dostarcza produktów najwyższej jakości, a z drugiej strony jest działaniem w interesie publicznym, ponieważ przyczynia się do ochrony środowiska i wpływa na rozwój obszarów wiejskich.
Publikacja przedstawia założenia rolnictwa ekologicznego i omawia środowiskowe i zdrowotne następstwa ekologicznej produkcji rolnej.