wągrowiecki - WODR Poznań
Informacja Głównego Lekarza Weterynarii dotycząca uboju zwierząt na terenie gospodarstwa Szanowni Rolnicy, Hodowcy zwierząt gospodarskich Mając na względzie bezpieczeństwo sanitarne kraju oraz bezwzględną konieczność dostosowania Siudo obowiązujących przepisów prawa przypominam o konieczności zgłaszania do Powiatowych Lekarzy Weterynarii zamiaru dokonania uboju zwierząt na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa na użytek własny. Wzór powiadomienia jest dołączony do niniejszej ulotki. Przypominam ponadto, że powstające przy uboju cieląt do 6 miesiąca życia, owiec i kóz uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego kategorii 1 (SRM) powinny być przekazane do zbiornicy lub zakładu utylizacyjnego kategorii 1. Do ubocznych produktów kategorii 1 zaliczamy: w odniesieniu do bydła do…
Ostatnio zmieniany 20 sierpnia 2014
Progi ekonomicznej szkodliwości w integrowanej ochronie roślin. Podjęcie działań lub metod ochrony roślin przed organizmami szkodliwymi na środki ochrony powinno być poprzedzone monitorowaniem występowania tych organizmów i uwzględniać aktualną wiedzę z zakresu ochrony roślin przed organizmami szkodliwymi , z uwzględnieniem m. in. progów ekonomicznej szkodliwości. Progi ekonomicznej szkodliwości wskazują, kiedy wykonanie chemicznych zabiegów ochrony roślin jest ekonomicznie uzasadnione. Poniżej przedstawiam progi ekonomicznej szkodliwości dla chorób w uprawie zbóż (na przykładzie pszenicy), kukurydzy i rzepaku. W następnych artykułach przedstawię progi dla chwastów (w uprawie zbóż, kukurydzy i rzepaku), oraz dla szkodników (w uprawie zbóż, kukurydzy, rzepaku i buraków). Aby określić, czy…
Ostatnio zmieniany 19 sierpnia 2014
01 sierpnia 2014

Gręziny - moja wieś aktywna.

Napisane przez
Gręziny - Moja wieś aktywn. Wieś Grędziny położona przy drodze Poznań-Bydgoszcz w gminie Gołańcz. Jest to mała wieś i Koło Gospodyń Wiejskich zostało założone dwa lata temu. W 2014r. pokazali się pierwszy raz na gali produktów regionalnych. Tereny, które mieszkańcy zamieszkują są  terenami łowieckimi i we wsi jest kilku myśliwych.  Członkinie KGW prezentują smakowite wyroby z dziczyzny i zapraszają  po najznakomitsze receptury i przepisy, które są  wyjątkowe smakowite i zdrowe. Całe stoisko pięknie przygotowane, nawet las w postaci świerków i zwierzęta stanowił tło do potraw oraz dodawał uroku całemu stoisku. Myśliwym ze wsi Gręziny życzymy udanych łowów, a członkiniom KGW…
Ostatnio zmieniany 01 sierpnia 2014
01 sierpnia 2014

Miary i objętości, plony …

Przygotowane przez
Miary i objętości, plony … Mamy okres żniw i częstym wątkiem sąsiedzkim rozmów jest kwestia zbiorów a dokładniej plonów. Sąsiedzi między sobą w rozmowach często lekko przechwalają się co i komu, ile „sypnęło”. Czasem też zachodzi potrzeba oszacowania wagi za pomocą objętości danej rzeczy. I wtedy odbywa się to … „na oko”. Zacznijmy od … pola powierzchni pola. Rzadko się zdarza by pole uprawne było idealnym kwadratem. Często jest to jakaś powierzchnia o granicach (miedzach) różnej długości. W czasach technologii GPS nie stanowi to problemu jednak wyjście na pole z miarą mierniczą daje nam największą pewność co do pomiaru długości.…
Ostatnio zmieniany 03 września 2014
MENDEL F1 i MENDELSON F1 – gwarancja odporności na podstawowe rasy kiły kapustnych Kiła kapustnych jest jedną z najgroźniejszych chorób mogących powodować duże straty w uprawach rzepaku. Sprawcą kiły jest grzyb (pierwotniak) Plasmodiophora brassicae. Kiła powoduje deformację korzeni, objawiając się w postaci narośli, zgrubień oraz guzów. Początkowo mają one kolor żółty, lecz z czasem brunatnieją doprowadzając do uszkodzenia i zamierania roślin. Głównym źródłem porażenia są zarodniki przetrwalnikowe. Są one bardzo trwałe, odporne na działanie niekorzystnych warunków środowiska takich jak susza, mróz czy brak żywiciela i posiadają zdolność przetrwania w glebie przez wiele lat. Rozwojowi choroby sprzyja niskie pH gleby, wysoka…
Ostatnio zmieniany 31 lipca 2014
 Jednorazowe odszkodowania dla rolników wyższe od lipca 2014 r. Od lipca 2014 r. obowiązują następujące wysokości jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy rolniczej lub rolniczej choroby zawodowej: 700 zł- za każdy procent uszczerbku na zdrowiu doznanego wskutek wypadku przy pracy rolniczej lub rolniczej chorobie zawodowej.  14.000 zł- z tytułu orzeczonej niezdolności do samodzielnej egzystencji wskutek wypadku przy pracy rolniczej lub rolniczej chorobie zawodowej.  700 zł- za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu z tytułu zwiększenia tego uszczerbku co najmniej o 10 punktów procentowych za każdy procent uszczerbku na zdrowiu przewyższający procent, według którego ustalone było odszkodowanie.  70.000…
Ostatnio zmieniany 30 lipca 2014
BHP podczas prac polowych w okresie żniw. Brak wyobraźni, rutyna, pośpiech, nieostrożność, zmęczenie oraz nieodpowiedni sprzęt to tylko niektóre z czynników mogących doprowadzić do tragedii. W rolnictwie najczęstszymi wypadkami są te z udziałem maszyn rolniczych (potrącenia przez traktory, kombajny, ucięcia palców, dłoni, rąk) oraz spowodowane przez zwierzęta gospodarskie (np. ataki zwierząt). Największą liczbę tego typu zdarzeń odnotowuje się w okresie żniw. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest przede wszystkim brak odpowiedzialności operatorów maszyn, wadliwy sprzęt, ale także wykorzystywanie maszyn w innym celu niż ich przeznaczenie  oraz alkohol. Rolnicy powinni korzystać tylko i wyłącznie ze sprzętu w pełni sprawnego, w dobrym stanie…
Dzień Pola Rzepaku 2014. Oto fotorelacja z Dnia Rzepaku w Łaziskach zorganizowana w ZD Wągrowiec. Współorganizatorem była firma Rapool. Poletka pokazowe są zlokalizowane w gospodarstwie demonstracyjnym w Łaziskach u pana Andrzeja Torzewskiego.
Ostatnio zmieniany 11 lipca 2014
Chojna w konkursie – „Moja wieś aktywna” w gminie Gołańcz. Wieś Chojna słynie z gościnności i po raz kolejny uczestniczyła w w/w konkursie. Ten rok w kole i we wsi, to rok bardzo pracowity, ponieważ obchodzono bardzo uroczyście 650-lecie powstania wsi Chojna, 86-lecie OSP i 50 – lecie KGW. Uczestniczyli w imprezach znamienici goście z gminy, powiatu i województwa. Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich wyspecjalizowały się w wypiekach ciast. Na koniec prezentacji produktów na gali  odbywa się degustacja i kolejka do stanowiska Chojny była wielka. Przygotowują wypieki  wyśmienicie, co widzimy na załączonych fotografiach. Życzymy członkiniom KGW samych udanych wypieków. Lidia Rybińska
Ostatnio zmieniany 02 lipca 2014