Trwa sezon na szparagi , a szparag zasługuje na uwagę, gdyż pojawia się jako jedno z najwcześniejszych warzyw gruntowych. Jest to bardzo wyjątkowe warzywo, które warto spożywać na świeżo w okresie kwiecień – czerwiec. Na straganach widać pęczki szparagów białych , a coraz częściej i zielonych. Jakie szparag ma zalety? Jest uważany za warzywo antyrakowe, a dzięki zawartości asparaginy traktowany jest jako warzywo lecznicze. Zalecany jest przy chorobach naczyniowo – krążeniowych, w schorzeniach nerek i pęcherza moczowego. Pomaga w leczeniu artretyzmu i reumatyzmu, a także wpływa na zwiększenie krzepliwości krwi i zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych. Również ma działanie wzmacniające i…
Już pora podjąć decyzję jakie potrawy podamy podczas Świąt Wielkanocnych. W każdej rodzinie domownicy mają swoje ulubione dania, na które z niecierpliwością czekają. Ale może warto naszych bliskich zaskoczyć czymś nowym. A oto kilka propozycji. ŻUREK WIELKANOCNYSkładniki:1l wywaru z włoszczyzny, 1 szklanka zakwasu , 20 dag białej kiełbasy, 10 dag boczku wędzonego, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka tłuszczu, 1 łyżka mąki, jajka, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, przyprawa do zup, majeranek Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w kostkę. Tłuszcz roztopić na patelni, dodać cebulę, boczek i kiełbasę oraz roztarty czosnek, chwilę podsmażyć. Ugotować wywar z włoszczyzny i…
16 kwietnia 2014
Pokaz kulinarny „Grzyby w wielkopolskiej kuchni regionalnej”
Przygotowane przez Paulina Drozdowska
Koło Gospodyń Wiejskich z Gościejewic zgłosiło swój udział do „Konkursu kulinarnego na najsmaczniejszą potrawę z grzyba". Jest to konkurs organizowany przez Wielkopolską Izbę Rolniczą w Poznaniu. KGW Gościejewice przygotowało smaczne i oryginalne dania z pieczarek, które można było nie tylko podziwiać, ale spróbować na pokazie kulinarnym 9 kwietnia 2014 roku w Centrum Wystawowo- Edukacyjnym w Gołaszynie. Przepisy na potrawy z pieczarek zgłoszone do Konkursu 1. KRUCHE BABECZKI Z PIECZARKAMI Ciasto: 50 dag mąki, 25 dag masła(lub margaryny), 2 żółtka, ½ szklanki gęstej śmietany, szczypta soli Nadzienie: 30 dag pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki tłuszczu, 3 łyżki śmietany, 1 jajko, 2…
Pod hasłem „Promocja zdrowia" zostało zorganizowane seminarium, które odbyło się 9 kwietnia br. w Centrum Wystawowo Edukacyjnym w Gołaszynie. Wzięły w nim udział zaproszone Panie reprezentujące powiaty rawicki, kościański, gostyński i leszczyński oraz Doradcy WODR.W trakcie spotkania swoje gospodarstwo zaprezentowali Państwo Krystyna i Zygmunt Drzażdżyńscy z Jutrosina, którzy od 20 lat zajmują się produkcją japońskich grzybów shiitake. Oprócz ciekawostek na temat ich właściwości zdrowotnych i leczniczych przygotowali duży garnek „ Przysmaku jutrosińskiego", którego głównym składnikiem są właśnie grzyby shiitake. Każdy uczestnik mógł spróbować potrawę i otrzymać przepis na jej wykonanie.O zasadach zdrowego odżywiania i racjonalnym planowaniu posiłkow mówiła dietetyk Pani…
14 marca 2014
Serdeczne gratulacje dla Państwa Krystyny i Zygmunta Drzażdżyńskich
Przygotowane przez Paulina Drozdowska
Gospodarstwo Państwa Drzażdżyńskich z Jutrosina znalazło się wśród laureatów XIX edycji konkursu Wielkopolski Gospodarczo – Samorządowy HIT. Nagroda -Rubinowy HIT 2013 została przyznana za promowanie zdrowotnych właściwości grzybów shiitake, a także potraw z ich udziałem. Państwo Drzażdżyńscy zajmują się uprawą grzybów i produkcją grzybni od 30 lat, a od 20 lat uprawą grzyba i grzybni shiitake.Grzyby shiitake pochodzą z Chin i Japonii, a w Azji uprawiane są ponad 1000 lat. Jest to grzyb koloru brązowego o kapeluszu dochodzącym do 20 centymetrów, trzonie 3-4 cm grubości i białym lekko kwaśnym miąższu. Posiada prozdrowotne właściwości i dzięki temu w krajach azjatyckich jest…
W Centrum Wystawowo- Edukacyjnym w Gołaszynie odbyło się tradycyjne podsumowanie pracy zespołu doradczego w powiecie rawickim za rok miniony. W spotkaniu udział wzięli zaproszeni goście oraz pracownicy WODR w Poznaniu z Zastępcą Dyrektora Panią Izabelą Mroczek na czele. Spotkanie rozpoczął Kierownik ZD w Rawiczu Ryszard Bijak, który wraz z współpracownikami złożył wszystkim obecnym paniom życzenia z okazji Dnia Kobiet i wręczył kwiaty. W trakcie podsumowania Kierownik ZD omówił zadania jakie udało się zrealizować w 2013 roku oraz te, które nie zostały wykonane ze względu na sytuacje finansową WODRu. Przedstawił też harmonogram planowanych imprez plenerowych i targów na rok 2014,…
19 lutego 2014
Konkurs kulinarny na najsmaczniejszą potrawę z grzyba
Przygotowane przez Paulina Drozdowska
Pieczarki, podgrzybki, prawdziwki i nie tylko...„ Wszyscy dybią na rydza; ten wzrostem skromniejszyI mniej sławny w piosenkach, za to najsmaczniejszy, Czy świeży, czy solony, czy jesiennej pory,Czy zimą..."Adam Mickiewicz „Pan Tadeusz" Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu jest jednym z organizatorów „ Konkursu kulinarnego na najsmaczniejszą potrawę z grzyba". Celem konkursu jest:-popularyzacja tradycyjnej kuchni wielkopolskiej-promowanie produktów żywnościowych charakterystycznych dla Wielkopolski-promocja potraw z grzybami jako „ dania na każdą okazję"- prezentacja potraw i umiejętności kulinarnych oraz wymiana doświadczeń i przepisów-integracja społeczności lokalnych i promowanie społecznej aktywności mieszkańców wsi- promocja regionu poprzez wylansowanie potrawy regionalnej z grzybamiKonkurs odbywa się w II…
Pobierz załącznik:
- grzyb_regulamin_1.pdf (2346 Pobrań)
Od stycznia 2014 roku kadra branżystów Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego dotychczas pracujących w Lesznie zmieniła miejsce pracy na CWE w Gołaszynie.Serdecznie zapraszamy rolników i mieszkańców obszarów wiejskich z terenu powiatu rawickiego do korzystania z usług doradczych branżystów – głównych specjalistów. Doradztwa udzielają: Jarosław Górski- ogrodnictwo Wioletta Kmiećkowiak-programy rolno-środowiskowe i ochrona środowiska Alicja Nowak -rozwój obszarów wiejskich Elżbieta Różańska-ekonomika i rachunkowość rolna polski FADNDane do kontaktu: CWE Gołaszyn, Gołaszyn 60, 63-940 Bojanowo, telefon 655456463, e- mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript..
Do świąt zostało już tylko kilka dni, więc najwyższa pora, żeby zadecydować jakie potrawy będą w tym roku cieszyły nasze podniebienia. Staramy się zadowolić gusta i spełnić życzenia kulinarne domowników. Święta Bożego Narodzenia powinny mieć rodzinny charakter, a dla wielu z nas kojarzą się z tradycyjnymi smakami , które zapamiętaliśmy z dzieciństwa. Taki szczególny smak i zapach tradycji mają z pewnością pierniki. Dlatego zachęcam do wspólnego pieczenia ,bo warto kultywować rodzinne tradycje, które tworzą więź między pokoleniami. A oto kilka propozycji na ciasta piernikowe i pierniczki Piernik z powidłamiSkładniki:3 szklanki mąki, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1/ 2 kostki margaryny,…