08 maja 2014

Jedzmy szparagi

Przygotowane przez
Trwa sezon na szparagi , a szparag zasługuje na uwagę, gdyż pojawia się jako jedno z najwcześniejszych warzyw gruntowych. Jest to bardzo wyjątkowe warzywo, które warto spożywać na świeżo w okresie kwiecień – czerwiec. Na straganach widać pęczki szparagów białych , a coraz częściej i zielonych. Jakie szparag ma zalety? Jest uważany za warzywo antyrakowe, a dzięki zawartości asparaginy traktowany jest jako warzywo lecznicze. Zalecany jest przy chorobach naczyniowo – krążeniowych, w schorzeniach nerek i pęcherza moczowego. Pomaga w leczeniu artretyzmu i reumatyzmu, a także wpływa na zwiększenie krzepliwości krwi i zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych. Również ma działanie wzmacniające i…
Ostatnio zmieniany 08 maja 2014
16 kwietnia 2014

Wielkanoc na naszych stołach

Przygotowane przez
Już pora podjąć decyzję jakie potrawy podamy podczas Świąt Wielkanocnych. W każdej rodzinie domownicy mają swoje ulubione dania, na które z niecierpliwością czekają. Ale może warto naszych bliskich zaskoczyć czymś nowym. A oto kilka propozycji. ŻUREK WIELKANOCNYSkładniki:1l wywaru z włoszczyzny, 1 szklanka zakwasu , 20 dag białej kiełbasy, 10 dag boczku wędzonego, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka tłuszczu, 1 łyżka mąki, jajka, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, przyprawa do zup, majeranek Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w kostkę. Tłuszcz roztopić na patelni, dodać cebulę, boczek i kiełbasę oraz roztarty czosnek, chwilę podsmażyć. Ugotować wywar z włoszczyzny i…
Ostatnio zmieniany 16 kwietnia 2014
Koło Gospodyń Wiejskich z Gościejewic zgłosiło swój udział do „Konkursu kulinarnego na najsmaczniejszą potrawę z grzyba". Jest to konkurs organizowany przez Wielkopolską Izbę Rolniczą w Poznaniu. KGW Gościejewice przygotowało smaczne i oryginalne dania z pieczarek, które można było nie tylko podziwiać, ale spróbować na pokazie kulinarnym 9 kwietnia 2014 roku w Centrum Wystawowo- Edukacyjnym w Gołaszynie. Przepisy na potrawy z pieczarek zgłoszone do Konkursu 1. KRUCHE BABECZKI Z PIECZARKAMI Ciasto: 50 dag mąki, 25 dag masła(lub margaryny), 2 żółtka, ½ szklanki gęstej śmietany, szczypta soli Nadzienie: 30 dag pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki tłuszczu, 3 łyżki śmietany, 1 jajko, 2…
Ostatnio zmieniany 16 kwietnia 2014
16 kwietnia 2014

Promocja zdrowia

Przygotowane przez
Pod hasłem „Promocja zdrowia" zostało zorganizowane seminarium, które odbyło się 9 kwietnia br. w Centrum Wystawowo Edukacyjnym w Gołaszynie. Wzięły w nim udział zaproszone Panie reprezentujące powiaty rawicki, kościański, gostyński i leszczyński oraz Doradcy WODR.W trakcie spotkania swoje gospodarstwo zaprezentowali Państwo Krystyna i Zygmunt Drzażdżyńscy z Jutrosina, którzy od 20 lat zajmują się produkcją japońskich grzybów shiitake. Oprócz ciekawostek na temat ich właściwości zdrowotnych i leczniczych przygotowali duży garnek „ Przysmaku jutrosińskiego", którego  głównym składnikiem są właśnie grzyby shiitake. Każdy uczestnik mógł spróbować potrawę i otrzymać przepis na jej wykonanie.O zasadach zdrowego odżywiania i racjonalnym planowaniu posiłkow mówiła dietetyk Pani…
Ostatnio zmieniany 16 kwietnia 2014
Gospodarstwo Państwa Drzażdżyńskich z Jutrosina znalazło się wśród laureatów XIX edycji konkursu Wielkopolski Gospodarczo – Samorządowy HIT. Nagroda -Rubinowy HIT 2013 została przyznana za promowanie zdrowotnych właściwości grzybów shiitake, a także potraw z ich udziałem. Państwo Drzażdżyńscy zajmują się uprawą grzybów i produkcją grzybni od 30 lat, a od 20 lat uprawą grzyba i grzybni shiitake.Grzyby shiitake pochodzą z Chin i Japonii, a w Azji uprawiane są ponad 1000 lat. Jest to grzyb koloru brązowego o kapeluszu dochodzącym do 20 centymetrów, trzonie 3-4 cm grubości i białym lekko kwaśnym miąższu. Posiada prozdrowotne właściwości i dzięki temu w krajach azjatyckich jest…
Ostatnio zmieniany 14 marca 2014
      W Centrum Wystawowo- Edukacyjnym w Gołaszynie odbyło się tradycyjne podsumowanie pracy zespołu doradczego w powiecie rawickim za rok miniony. W spotkaniu udział wzięli zaproszeni goście oraz pracownicy WODR w Poznaniu z Zastępcą Dyrektora Panią Izabelą Mroczek na czele. Spotkanie rozpoczął Kierownik ZD w Rawiczu Ryszard Bijak, który wraz z współpracownikami złożył wszystkim obecnym paniom życzenia z okazji Dnia Kobiet i wręczył kwiaty. W trakcie podsumowania Kierownik ZD omówił zadania jakie udało się zrealizować w 2013 roku oraz te, które nie zostały wykonane ze względu na sytuacje finansową WODRu. Przedstawił też harmonogram planowanych imprez plenerowych i targów na rok 2014,…
Ostatnio zmieniany 13 marca 2014
Pieczarki, podgrzybki, prawdziwki i nie tylko...„ Wszyscy dybią na rydza; ten wzrostem skromniejszyI mniej sławny w piosenkach, za to najsmaczniejszy,                                                   Czy świeży, czy solony, czy jesiennej pory,Czy zimą..."Adam Mickiewicz „Pan Tadeusz"                                                                Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu jest jednym z organizatorów „ Konkursu kulinarnego na najsmaczniejszą potrawę z grzyba". Celem konkursu jest:-popularyzacja tradycyjnej kuchni wielkopolskiej-promowanie produktów żywnościowych charakterystycznych dla Wielkopolski-promocja potraw z grzybami jako „ dania na każdą okazję"- prezentacja potraw i umiejętności kulinarnych oraz wymiana doświadczeń i przepisów-integracja społeczności lokalnych i promowanie społecznej aktywności mieszkańców wsi- promocja regionu poprzez wylansowanie potrawy regionalnej z grzybamiKonkurs odbywa się w II…
Ostatnio zmieniany 19 lutego 2014
09 stycznia 2014

Doradcy branżowi w CWE Gołaszyn

Przygotowane przez
Od stycznia 2014 roku kadra branżystów Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego dotychczas pracujących w Lesznie zmieniła miejsce pracy na CWE w Gołaszynie.Serdecznie zapraszamy rolników i mieszkańców obszarów wiejskich z terenu powiatu rawickiego do korzystania z usług doradczych branżystów – głównych specjalistów. Doradztwa udzielają: Jarosław Górski- ogrodnictwo Wioletta Kmiećkowiak-programy rolno-środowiskowe i ochrona środowiska Alicja Nowak -rozwój obszarów wiejskich Elżbieta Różańska-ekonomika i rachunkowość rolna polski FADNDane do kontaktu: CWE Gołaszyn, Gołaszyn 60, 63-940 Bojanowo, telefon 655456463, e- mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript..
Ostatnio zmieniany 09 stycznia 2014
13 grudnia 2013

Pierniki i pierniczki

Przygotowane przez
Do świąt zostało już tylko kilka dni, więc najwyższa pora, żeby zadecydować jakie potrawy będą w tym roku cieszyły nasze podniebienia. Staramy się zadowolić gusta i spełnić życzenia kulinarne domowników. Święta Bożego Narodzenia powinny mieć rodzinny charakter, a dla wielu z nas kojarzą się z tradycyjnymi smakami , które zapamiętaliśmy z dzieciństwa. Taki szczególny smak i zapach tradycji mają z pewnością pierniki. Dlatego zachęcam do wspólnego pieczenia ,bo warto kultywować rodzinne tradycje, które tworzą więź między pokoleniami. A oto kilka propozycji na ciasta piernikowe i pierniczki Piernik z powidłamiSkładniki:3 szklanki mąki, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1/ 2 kostki margaryny,…
Ostatnio zmieniany 13 grudnia 2013