Koszty produkcji roślinnej i zwierzęcej w wybranych gospodarstwach rolnych w 2017 roku
Autor: Agnieszka Przybyła
Rok publikacji: 2018
W Wielkopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Poznaniu poza opracowywanymi od wielu lat kalkulacjami produktów rolniczych sporządzane są także analizy kosztów produkcji wybranych produktów rolnych w gospodarstwach rolnych. Analiza kosztów produkcji ma na celu pokazać jak kształtowały się koszty produkcji w praktyce w odróżnieniu od przyjmowanych w kalkulacjach. Analiza kosztów produkcji jest przeprowadzana wspólnie z rolnikiem, na podstawie wywiadu i stanowi podsumowanie, czy dana działalność w jego gospodarstwie jest opłacalna oraz jak kształtują się poszczególne koszty dla danej działalności. To rzeczywiste odzwierciedlenie poniesionych kosztów i uzyskanej wartości produktu głównego.
Specjalizacja gospodarstw agroturystycznych
Autor: Marta Matuszewska
Rok publikacji: 2018
W poniższej broszurze przedstawiono podstawowe pojęcia dotyczące specjalizacji gospodarstw agroturystycznych, takie jak gospodarstwo agroturystyczne, specjalizacja, turystyka wiejska i turystyka na obszarach wiejskich. Opisano także przykładowe specjalizacje gospodarstw agroturystycznych.
Koniunktura w rolnictwie Wielkopolski na przestrzeni 2017 roku
Autor: Teresa Stefańczyk
Rok publikacji: 2018
Dział Ekonomiki i Zarządzania Gospodarstwem Rolnym Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, prowadzi badania ankietowe sytuacji ekonomicznej i społecznej gospodarstw rolnych w Wielkopolsce we współpracy z Instytutem Rozwoju Gospodarczego SGH w Warszawie w ramach badania koniunktury w rolnictwie.
Prawidłowe kompostowanie obornika
Autor: Anna Szafranek
Rok publikacji: 2018
Po przekompostowaniu obornika uzyskuje się wysokiej jakości nawóz organiczny, który powoduje zwiększenie zdolności sorpcyjnej gleb lekkich, poprawę struktury gleb ciężkich oraz zwiększa aktywność mikrobiologiczną gleby, która wpływa na poprawę zdrowotności roślin. Kompost – jest to nawóz organiczny wytwarzany z odpadów roślinnych i zwierzęcych w wyniku częściowego tlenowego rozkładu (butwienia) przez mikroorganizmy poprzez proces kompostowania. Jest jednym z najbardziej wartościowych nawozów organicznych, przez niektórych nazywany jest „brązowym złotem”. Ma brunatną barwę i przyjemny ziemisty zapach. Dostarcza glebie próchnicę, która wpływa na jej żyzność, zwiększa zdolność sorpcyjną gleb lekkich, poprawia strukturę gleb ciężkich, zwiększa aktywność mikrobiologiczną gleby i poprawę zdrowotności roślin.
Jak czytać fakturę za energię elektryczną?
Autor: Ewa Kwapich
Rok publikacji: 2018
Do napisania tej broszury skłoniły mnie doświadczenia z codziennej pracy doradczej. W trakcie spotkań z rolnikami na temat odnawialnych źródeł energii (OZE), a szczególnie prezentując sposób rozliczania wyprodukowanej energii w instalacjach OZE przez operatorów sieci dystrybucyjnej, zauważyłam, że wśród słuchaczy rzadko kto wiedział ile rocznie energii elektrycznej zużywa jego gospodarstwo.
Uprawa roli w różnych systemach
Autor: Tomasz Olejnicki
Rok publikacji: 2018
Podstawowym elementem agrotechniki jest uprawa roli, której głównym zadaniem jest przygotowanie warunków dla wzrostu roślin uprawnych. Jej odpowiednie wykonanie jest jednym z czynników, które mają wpływ na wysokość plonu, a także na jego jakość oraz na opłacalność produkcji. Do każdego systemu uprawy roli powinniśmy mieć odpowiedni sprzęt, który pozwoli na prawidłowe przygotowanie gleby do siewu. Uprawa roli generuje duże koszty i jest bardzo czasochłonna. Dlatego coraz częściej stosuje się uproszczenia. Decyzję o ich zastosowaniu w uprawie należy podjąć rozważnie.
Polowa uprawa sałaty
Autor: Dorota Piękna-Paterczyk
Rok publikacji: 2018
Sałata do Polski trafiła na początku XIV wieku i do dnia dzisiejszego jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Najprawdopodobniej do naszego kraju sprowadziła ją królowa Bona. Częścią jadalną są liście, które w zależności od odmiany mogą mieć formę rozety lub główki. Największą popularnością cieszą się sałaty o liściach zielonych, ale występują także sałaty o liściach koloru ciemnofioletowego, białego lub bordowego. Liście mogą być gładkie, karbowane lub skędzierzawione. Sałata ma wiele cennych wartości odżywczych. Zawiera sporo błonnika, składników mineralnych i witamin. Należy do grupy warzyw liściowych, których spożycie w Polsce staje się coraz większe. Sałata na rynku warzyw ma długoletnią tradycję i sprawdzony rynek odbiorców.
Ogrody rekreacyjne – zakładanie i pielęgnacja
Autor: Jarosław Górski
Rok publikacji: 2018
Ogród przydomowy to nie tylko sad i warzywnik, ważnym jego elementem jest część ozdobna. Ma ona służyć użytkownikom do rekreacji i wypoczynku oraz podnosić walory estetyczne otoczenia. Przystępując do urządzania ogrodu ozdobnego należy wstępnie sporządzić plan nasadzeń zgodny z kształtem terenu. Projektując ogród ozdobny należy uwzględnić również przyszłe miejsce do rekreacji oraz wypoczynku właścicieli ogrodu, otaczając je trawnikiem oraz odpowiednio dopasowaną architekturą ogrodową.
Analiza ekonomiczna gospodarstwa rolnego
Autor: Zbigniew Błaszczyk
Rok publikacji: 2018
Analiza ekonomiczna jest metodą badania zjawisk i procesów gospodarczych, która polega na ich podziale na elementy składowe, wykrywaniu związków przyczynowych między tymi elementami oraz identyfikacji przyczyn zmian zachodzących w badanym obiekcie jako całości. Podstawowym zadaniem analizy ekonomicznej gospodarstwa rolnego jest odpowiedź na następujące pytania: Jak gospodarowano w danym okresie czasu, jakie są rezultaty i czy są one zadowalające? Jakie są przyczyny osiągniętego stanu? Co należy podjąć, aby w przyszłości utrzymać korzystne wyniki, a niekorzystne poprawić? Pierwszego stycznia 2004 roku polscy rolnicy z reprezentatywnej grupy indywidualnych gospodarstw rolnych rozpoczęli prowadzenie zapisów rachunkowych w ramach systemu Polski FADN. Tworzona od 13 lat baza danych Polskiego FADN stanowi bogate źródło informacji z różnych grup gospodarstw rolnych.