19 lutego 2016
Opodatkowanie sprzedaży bezpośredniej przetworzonych produktów rolnych
Przygotowane przez Czesława Klonowska
Obowiązująca od 1 stycznia 2016 roku Ustawa z dnia 9 kwietnia 2015 roku o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. 2015, poz. 699) reguluje zasady opodatkowania sprzedaży bezpośredniej, przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy produktów roślinnych i zwierzęcych pochodzących z własnej uprawy, hodowli i chowu (np. dżemy, soki, sery, pieczywo, wędliny). Na mocy tej ustawy wprowadzone zostały zmiany w następujących ustawach: ustawa z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie prowadzenia działalności gospodarczej, ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych, ustawa z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, ustawa z dnia 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych, v ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa. Zgodnie z ustawą z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej, działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza,…
08 stycznia 2016
Działalność marginalna, lokalna i ograniczona w 2015 r.
Przygotowane przez Czesława Klonowska
Obecnie sprawy dotyczące przetwórstwa i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego na małą skalę reguluje Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 czerwca 2010 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (Dz.U. Nr 113, poz. 753). Rozporządzenie określa zakres i obszar produkcji, wielkość dostaw produktów pochodzenia zwierzęcego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem do konsumenta końcowego oraz wymagania weterynaryjne, jakie powinny być spełnione przy prowadzeniu działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej. Działalność można uznać za marginalną, lokalną i ograniczoną, jeśli zakład prowadzi: rozbiór świeżego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego, końskiego, drobiowego i zajęczaków, rozbiór świeżego mięsa zwierząt łownych, rozbiór świeżego mięsa zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych, produkcję mięsa mielonego, surowych wyrobów mięsnych, produkcję produktów mięsnych,…
07 stycznia 2016
Sprzedaż bezpośrednia produktów pochodzenia zwierzęcego w 2015 r.
Przygotowane przez Czesława Klonowska
Sprzedaż bezpośrednia produktów rolnych jest jednym ze sposobów zwiększenia dochodu w gospodarstwie rolnym. W świetle aktualnie obowiązujących przepisów prawnych producenci rolni, bez konieczności zakładania działalności gospodarczej, mogą sprzedawać nieprzetworzone produkty roślinne i zwierzęce (zboża, owoce, warzywa, ziemniaki, grzyby, jaja, tuszki drobiowe, mleko, śmietanę, miód itp.) pochodzące wyłącznie z własnych upraw lub hodowli oraz surowce pochodzące z dokonywanych osobiście zbiorów ziół i runa leśnego. Sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego reguluje rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 29 grudnia 2006 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz.U. z 2007 r. Nr 5, poz. 38), które określa szczegółowe wymagania weterynaryjne, jakie powinny być spełnione przy produkcji i przez produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do sprzedaży…
23 stycznia 2015
Wymagania weterynaryjne w sprzedaży bezpośredniej
Przygotowane przez Czesława Klonowska
Podmioty, które produkują i wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego muszą spełniać wymagania zawarte w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej. Zgodnie z rozporządzeniem sprzedażą bezpośrednią mogą być objęte wyłącznie produkty własne, wyprodukowane przez podmiot prowadzący działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego. Wymagania weterynaryjne dla produktów pochodzenia zwierzęcego Produkty pochodzenia zwierzęcego powinny być świeże, o cechach organoleptycznych charakterystycznych dla danego produktu. Należy je przechowywać w sposób uniemożliwiający ich psucie się, namnażanie się chorobotwórczych mikroorganizmów lub tworzenie się toksyn. Muszą być schłodzone niezwłocznie, jeżeli jest to konieczne dla zapewnienia ich bezpieczeństwa. Temperatura przechowywanych lub transportowanych produktów pochodzenia zwierzęcego nie…
31 lipca 2014
Wymagania higieniczne dla działalności prowadzonej w ramach dostaw bezpośrednich żywności pochodzenia roślinnego
Przygotowane przez Czesława Klonowska
Podmioty działające na rynku spożywczym, w tym osoby produkujące lub zbierające i prowadzące obrót żywnością pochodzenia roślinnego, taką jak: zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby uprawne, zioła i runo leśne, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007 roku w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych muszą pamiętać o obowiązku zapewnienia odpowiednich warunków higienicznych na wszystkich etapach produkcji. Wymagania higieniczne określone zostały w części A załącznika I Rozporządzenia WE Nr 852/2004. W celu spełnienia tych wymagań producenci i dystrybutorzy żywności są zobowiązani do podejmowania działań i przestrzegania następujących zasad: trzymania w czystości oraz w miarę potrzeby po wyczyszczeniu dezynfekowania we właściwy sposób obiektów, wyposażenia, pojemników, skrzyń, pojazdów; zapewnienia w miarę potrzeby higienicznych warunków produkcji, transportu i składowania oraz czystości produktów roślinnych; używania wody pitnej lub czystej…
25 lipca 2014
Bezpłatna promocja polskiej żywności na targach w Dublinie
Przygotowane przez Wiktoria Maciejewska
Wydział Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady RP w Dublinie serdecznie zaprasza wszystkich zainteresowanych do bezpłatnego skorzystania ze stoiska Ambasady RP w Dublinie podczas wystawy spożywczej Food and Hospitality Ireland, która odbędzie się w dniach 17-18 września br. w Dublinie. W ubiegłym roku w imprezie tej wystawiało się około 100 przedsiębiorstw, a odwiedziło ją ponad 2,5 tys. klientów. Udział w tej imprezie pozwoli Państwu nawiązać kontakt z dystrybutorami, przedstawicielami hurtowni, sieci i sklepów spożywczych w Dublinie. Ambasada RP w Dublinie oferuje pomoc firmom w promocji i nawiązaniu współpracy biznesowej na rynku irlandzkim. Zakres branżowy wystawy obejmuje m.in.: artykuły spożywcze, mięso, wyroby mięsne i delikatesowe, napoje, owoce, produkty mleczne i sery, żywność mrożoną, zboża, rośliny strączkowe, surowce (składniki cukiernicze i piekarnicze). Wystawa Food and Hospitality Ireland poza sektorem…
20 grudnia 2013
Rejestracja gospodarstw prowadzących sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego
Przygotowane przez Czesława Klonowska
Nadzór nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego sprawuje Inspekcja Weterynaryjna. Rolnicy zamierzający prowadzić działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego (tuszki drobiu, zajęczaków, mleko, śmietana, jaja konsumpcyjne, produkty pszczele, produkty rybołówstwa, ślimaki lądowe oraz tusze lub tuszki zwierząt łownych) w ramach sprzedaży bezpośredniej powinni zgłosić się do właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii. Zgodnie bowiem z obowiązującym prawem rejestracji podlegają zakłady: prowadzące sprzedaż bezpośrednią, prowadzące działalność zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 czerwca 2010 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej, przedsiębiorstwa zajmuj ące się konfekcjonowaniem miodu, przedsiębiorstwa zajmuj ące się transportem produktów…
11 października 2013
Rejestracja gospodarstw prowadzących sprzedaż produktów roślinnych
Przygotowane przez Czesława Klonowska
Każdy producent rolny, który prowadzi sprzedaż nieprzetworzonych produktów pochodzenia roślinnego, pochodzących z własnych upraw, takich jak: zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby- uprawne oraz surowców pochodzących z osobiście dokonanych zbiorów ziół i runa leśnego w ramach dostaw bezpośrednich, czyli sprzedaż do konsumenta końcowego lub lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta końcowego, jest zobowiązany powiadomić o tym właściwego ze względu na miejsce prowadzenia produkcji, Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi określonymi w Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia i Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007 roku w sprawie dostaw bezpośrednich środków…
Zasady ubezpieczenia w KRUS w przypadku jednoczesnego prowadzenia działalności rolniczej i pozarolniczej działalności gospodarczej. Pozarolniczą działalnością gospodarczą w rozumieniu ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (tekst jedn. Dz.U. z 2008 r. nr 50, poz. 291, ze zm.) jest działalność prowadzona na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez osoby fizyczne na podstawie przepisów o swobodzie działalności gospodarczej, z wyłączeniem: wspólników spółek prawa handlowego oraz osób prowadzących działalność w zakresie wolnego zawodu: a. w rozumieniu przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, b. z której przychody są przychodami z działalności…